Правителство ли – а КТБ и другите проблеми? Борисов е пуснат на пързалката от Плевнелиевата групичка, въпросът е как ще отиграе ситуацията

Правителство ли – а КТБ и другите проблеми? Борисов е пуснат на пързалката от Плевнелиевата групичка, въпросът е как ще отиграе ситуацията

Политическо оцеляване или харакири – това е въпросътНай-вероятно ще отиваме на избори. Това обяви Бойко Борисов след приключването на срещата на ГЕРБ в НДК, на която бяха обсъдени и обобщени резултатите от проведените консултации със седемте партии.“Това, което и болшинството хора в България си мислят – че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи“, заяви Борисов.
В навечерието на втория тур от политическите разговори за бъдещето на евентуално правителство към 43 парламент, Бойко Борисов е убеден, че мандат за кабинет извън ГЕРБ трудно би се реализирал, а причина за това е слабият резултат на втората и третата политическа партия – БСП, ДПС?!Три групи играчи чакат и се дебнат кой пръв да пристъпи към конструиране на правителство:Първата – ГЕРБ и партиите спечелили изборите;Втората – ДПС, Прокопиев, президентът;Третата – БНБ, КТБ и Прокуратурата, които бавят Доклада на одиторите, готов вече поне 10 дни.
Всяка една от трите групи изчаква другата да направи първа стъпка: ГЕРБ чака Одитният доклад за КТБ и пълно, безапелационно съгласие от страна на останалите за преговори партии да управлява той.
ДПС, Прокопиев и президентът очакват парламент, който да прокара законопроектът за КТБ на Цонев, а чака също такаи правителство, което да реши всички проблеми, натрупани от тази втора група за КТБ и бюджета.
Третата група очакваше Одитният доклад за КТБ – той излезе и влезе в БНБ. Т. е. Чакат се решения за съдбата на банката и потушаване на скандала с вложителите.
Днес, 20 октомври изтича срокът, който бе даден на трите одиторски фирми за проверка на КТБ. Банката е под специален надзор вече четири месеца, направени бяха два одита, а днес се очаква да стане ясна пълната оценка на активите, както и размерът на финансовата дупка в КТБ. След оповестяването на одита БНБ трябва да вземе решение за съдбата на банката и дъщерната й „Виктория“. Срокът на специалният надзор изтича на 20 ноември.Междувременно стана ясно, че руска банка е проявила интерес към купуване на банка „Виктория“.
БНБ прибягва до абсурдни извинения за да не изпълни законовите си задължения и е впрегнала целия си ресурс за съсипване на КТБ това заявява мажоритарният собственик на трезора на своя сайт, Цветан Василев. Той посочва, че твърденията за огромни дупки в банката са част от пропагандната машина на нейните ликвидатори и обвинява квесторите за изчезнали кредитни досиета от трезора.В същото време ….
Тук следва да добавя, че така нареченият президент Росен Плевнелиев, с подкрепата на ДПС, Иво Прокопиев и Делян Пеевски правят всичко възможно ГЕРБ да направи правителство.
„За мен няма вариант нови избори! – изрече Плевнелиев на някаква среща на медии. И то в момент, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра в парламента депутати, кметове, партийни представители по места на Национално съвещание във връзка с сляпата улица в която влязоха предварителните разговори на ГЕРБ с представители на други, парламентарно представени партии.Какво означава това изречено от президента Плевнелиев „за мен”?
Нищо друго освен извиване на ръце и натиск за поемане на изпълнителната власт от ГЕРБ! Но… президент, БНБ, ДПС, приятелят Прокопиев и ползващият с протекции от Плевнелиев вече Пеевски не са фактор, който е в състояние да състави правителство!
Те успяха да държат една банка затворена, изнервиха половин милион вложители, пропагандираха колко престъпен банкер е Цветан Василев, задържаха Доклада на одиторите, задържаха изплащането на гарантираните от европейското законодателство влогове – но дотук!
Оттук нататък предстои конституиране на парламента, съставяне на правителство от ГЕРБ и какво ли още не – т. е. предстои Плевнелиевата група да прехвърли отговорността и скандалите по решаването на казуса „КТБ” на Бойко Борисов! Нещо, на което той едва ли ще се съгласи…
Лидерът на ГЕРБ вероятно е наясно, че е пуснат на пързалката от Плевнелиевата групичка, въпросът е как ще отиграе ситуацията.Служебното правителство си изми ръцете с казуса „КТБ” като замаза скандала и уж отложи във времето бъдещите наказателни санкции на Брюксел.Служебният министър на финансите се разграничи от БНБ и отказа да свърши работата на Централната банка и гуверньора Искров.Служебният премиер Георги Близнашки не спря да върти рефрена, да се върне Цветан Василев в България, тъй като смъртното наказание било отменено в българското законодателство?!Смъртното наказание е отменено, но поръчковото елиминиране на неудобен свидетел – не.
Правителство ли – а КТБ и другите проблеми?Излизането на Доклада на отидорите, който бе задържан доста дълго време ще повлече след себе си обяснения от страна на Цветан Василев, които в никакъв случай няма да са лицеприятни на президента, БНБ, Иво Прокопиев, ДПС и някои други политици. Скандалът ще е неминуем и ще отекне силно в държавата на фона на колебанията да се договори правителство от ГЕРБ. Скандалът ще е далеч по-голям от този за увеличението на тока, а и засега е неизвестно как той ще се отрази на другите банки.
Залогът е кой ще се жертва да поеме скандала с КТБ и изхода от кризата с КТБ, кой ще направи правителство, за да оправи гафовете на служебното правителство, и тези, които оставиха в наследство след управлението си ГЕРБ, кабинетът „Орешарски” с парите по европейски програми, енергийните проблеми по замразени проекти.
В тази ситуация има едно сигурно нещо, което неминуемо трябва да се случи – свикването на парламента, което президентът няма как да отлага дълго.
След конституирането на парламента ще произтекат и връчването на мандатите за съставяне на правителство на първа, втора и прочие политическа сила, а в случай, че се договори правителство – парламентът ще бъде принуден да разгледа и гласува законопроекта за КТБ, който вече са приготвили Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС.Именно на това ново, договорено правителство ще се падне отговорността да се изчистят изкуствено създадените проблеми на КТБ и банка „Виктория” със затварянето им.
Служебният министър на финансите Румен Порожанов излезе преди няколко дни на пресконференция и даде да се разбере, че има разминаване на позициите и прехвърляне на отговорност между МФ и БНБ по отношение на решаването на казуса на КТБ.
Порожанов поясни, че централната банка трябва да отговаря за липсата на яснота кога вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще могат да си получат гарантираните средства и какво се случва с депозитите в банката, в случай, че не й бъде отнет лицензът, а се премине към преструктурирането й.
На въпросната пресконференция, дадена след заседание на служебното правителство, министърът на финансите Порожанов поясни, че Централната банка е институцията, която трябва да отговаря за липсата на яснота кога вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще могат да си получат гарантираните средства и какво се случва с депозитите в банката, в случай че не й бъде отнет лицензът, а се премине към преструктурирането й.
Той посочи и ключови въпроси, по които Централната банка и Министерството на финансите не са се разбрали. От думите му стана ясно, че заради позицията на БНБ не е даден частичен достъп до депозитите в КТБ преди месец-два, когато се водеше кореспонденцията с Европейската комисия (ЕК) и е започната наказателната процедура.
МФ и БНБ не са стигнали до разбирателство и по друг казус, свързан с КТБ – този за евентуален план за преструктуриране на КТБ – как и кой ще трябва да го изготви. БНБ била написала становище на 13 октомври, че МФ е институцията, която следва да се заеме с това, виждане, по което Порожанов даде да се разбере, че не е съгласен.
Изданието на Иво Прокопиев „Капитал” публикува предварително материал, в който ясно се казва, че одитът на КТБ щял да покаже отрицателен капитал?! О Одитът е готов, но официално никой не е запознат с него. Освен…
Министър Порожанов посочи, че не вижда никакъв смисъл за удължаване на надзора в КТБ и дъщерната й ТБ „Виктория“ с още един месец след 20 ноември, тъй като оценката за отида вече била готова.
Измиване на ръцете или противопоставяне на БНБ и президента бе поведението и заявеното от Румен Порожанов на тази пресконференция, че „банка, влязла в подобен режим, освен да се декапитализира, тъй като не работи, и да губи клиенти, няма какво друго да й се случи”.
„Законът за гарантиране на влоговете в банките ще бъде синхронизиран с европейското законодателство, за да бъдат избегнати опциите за ненавременно плащане на депозити. Така при установяване на невъзможност за плащане от страна на банката, независимо дали е отнет лицензът на банката или не, ще има достъп до депозитите“ – това категорично заяви министърът на финансите Румен Порожанов на пресконференцията от 15 октомври в МС.
В момента, в който особеният надзор на КТБ се удължи с още 2 месеца, ЕК автоматично стартира досъдебната фаза“, обясни Порожанов. „В рамките на досъдебната фаза ние трябва да отстраним две несъответствия – законодателното и осигуряването на достъпа до гарантираните влогове“, каза още финансовият министър. Това дебатираха и в т. 15 от дневния ред на заседание на МС.
Финансовият министър обясни, че проектът на Закона за гарантиране на влоговете в банките е в работна фаза и ще бъде предварително изпратен в ЕК до 30 октомври. След съгласуването му с Комисията в началото на ноември, законопроектът ще бъде внесен за одобрение в МС и предложен за приоритетно разглеждане от НС.
Но… за целта трябва да има конституиран парламент и избрано правителство, засега правителството е под въпрос.
По отношение на темата коя е отговорната институция, която трябва да подготви план за преструктуриране на КТБ, министърът на финансите изрази категоричното мнение на МФ, че това е в компетенциите на БНБ и квесторите. Принципната позиция на МФ е, че предвид изключителните правомощия на БНБ като независим надзорен орган по отношение на кредитните институции, преценката и изготвянето на план за преструктуриране на КТБ е отговорност изцяло на БНБ. „По Закона за държавните помощи министърът на финансите има конкретни правомощия – той е органът, който комуникира с ЕК по отношение на всяка една потенциална държавна помощ, която трябва да се нотифицира от всяко министерство, банка или др.“, обясни министър Порожанов.
Да се върнем отново на темата за съставяне на правителство на ГЕРБ…
Президентът и пак президентът!
Така нареченият презцидент Росен Плевнелиев намекна за непълен мандат на евентуалното правителство на ГЕРБ – а дали Бойко Борисов ще е съгласен на това? Реално погледнато, мандат на Борисов му е необходим докато дойде време за избори за президент, но да се говори предварително за непълен мандат си е живо признание за предизвестен провал!
„Това, че Народното събрание е пъстро е заявка, че един широко скроен план за действие би могъл да намира своите различни групи по интереси, които да го подкрепят в различни негови измерения” каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това, че има конструктивен подход и се демонстрира смирение е добре. Приветствам този подход, но не е достатъчно – народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност. Това означава успешно приключване на преговорите и, разбира се, правителство, което да поеме и реформите, и проблемните казуси, и перспективните за нацията въпроси в ръцете си и да ги движи ефективно и бързо. Очаквам втори кръг от преговори, който да се проведе по същество и вярвам, че правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а правилният подход е ясна програма за действие“, заяви Плевнелиев.Народът искал да види конкретните резултати – откога Плевнелиев стана говорител на народа?
Успешно приключване на преговорите и, разбира се, правителство, което да поеме и реформите, и проблемните казуси, и перспективните за нацията въпроси в ръцете си и да ги движи ефективно и бързо.Да се договори ясна програма – това бил единственият шанс за правителство – каза Плевнелиев. Ясна програма е едно, а стабилно правителство – съвсем друго – стопля ли така нареченият президент това?Че кой не иска успешно да приключат преговорите за правителство?Другият вариант за събитията в момента е че изваденият от тихата си министерска службица Плевнелиев извива ръцете на ГЕРБ, тези, които го ръкоположиха и заради които бе избран?
Нима Плевнелиев се еманципира дотолкова, че да тласка ГЕРБ към ръба на пропастта, без око да му мигне, че могат да се провалят?
Нима на преродената Ирландска пастирка й е все тая, че ДПС си развяват коня и на изборите и след тях – на преговорите?
Ако беше толкова лесно да се договори парламентарна подкрепа при постигнато малцинство на изборите, дали Бойко Борисов щеше да прати предварителен екип преговарящи, да свиква Национално съвещание на ГЕРБ-ерския актив?
Борисов има силна властова абстиненция, но по-силен е инстинктът му за самосъхранение.
Той няколко пъти настъпи Плевнелиев по мазола като предупреди за ДПС, и зае русофилска позиция по международните отношения…
Сегашният сблъсък, в който еманципираният президент обяви „За мен няма вариант предсрочни избори!” без да се съобразява с невъзможността ГЕРБ да си осигури парламентарна подкрепа без да отстъпи от свои принципни позиции вече е знак, че Плевнелиев е готов да жертва Бойко Борисов и ГЕРБ в името на свой втори президентски мандат!
И тук далеч не иде реч за постове и какво ли не, а за прозрачна подкрепа и ясни правила на взаимодействие.
Играещият за себе си президент обяви и друго: „Честният подход означава да се каже не кой какви постове ще заеме, а какво ще се свърши. Няма как да се свърши цялата работа в България за година или две, но има спешни задачи и около тях съм убеден, че може да има консенсус и достатъчно представителство. Трябва да има споразумение, което да бъде под формата на ясна програма за действие. Тя може да не бъде за 4 години напред, но поне за година-две напред да бъде достатъчно конкретно разписана…”
В момента тече националният форум на ПП ГЕРБ, който решава бъдещето на консултациите за евентуално правителство в зала 6 на НДК. На него са поканени представители на Изпълнителната комисия, кметове, председатели на общински съвети, избраните народни представители и евродепутатите от партията.
Поводът за форумът е приключилият първи кръг на консултации с останалите политически партии, с избрано парламентарно представителство. Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в НДК заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, евродепутата на ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев, заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.
Едната от преговарящите, Румяна Бъчварова заяви в неделя, че има три партии, с които категорично разговори повече няма да се водят – ДПС, ББЦ и „Атака“.
Ще има обаче нов кръг от преговори на експертно ниво с Патриотичния фронт и АБВ, а може би и с БСП. Очаква се и нова среща с представители на Реформаторския блок.
Какво ще се случи на този форум, ще има ли нагнетяване на напрежението около КТБ във връзка с обявяването на втория Доклад на одиторите, ще има ли сблъсък президент – лидер на ГЕРБ – всичко това тепърва предстои.
Люба Маноловаwww.lubamanolova.infoКолаж: Иво Ангелов, Свободен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *