ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР Е ГОТОВ СЪС СЮРПРИЗА НА ВЕЧЕРТА. ОСТАВКА АЛАНГЛЕ

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР Е ГОТОВ СЪС СЮРПРИЗА НА ВЕЧЕРТА. ОСТАВКА АЛАНГЛЕ

Правосъдният министър Христо Иванов, стипендиант на американските служби, готви оставка. Бившият активист на “Протестна мрежа” и близък до тандема Прокопиев-Плевнелиев щял да се “жертва” по модела на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Това довериха за АФЕРА източници от “Дондуков” 1. Моделът “Вучков” в крайна сметка, освен до неговата оставка, доведе до “извиване на ръцете” на Борисов и освобождаването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.
Министърът на правосъдието първо щял да обвини бившeто вече ръководство на Софийския градски съд, начело с приятелката на Цветан Цветанов – Владимира Янева в безпрецедентна за съдебната власт корупционна схема. Втората задача на Иванов била да обвини мнозинството на Висшия съдебен съвет в покровителстване на корупционните престъпления на Янева и компания. Третата задача на министъра била да “удари” и прокуратурата. Това щяло да стане с готвените промени в Закона за съдебната власт, а вероятно и в Конституцията. Христо Иванов щял да поиска изграждането на антикорупционна служба, която да се ръководи от предложен от него заместник-главен прокурор. Макар да е наясно, че това няма да се случи, то Иванов щял да го използва като аргумент да напусне правителството. Стратегията “изгори, за да светиш…” на Иванов целяла, покрай неговото напускане да се стигне поне до разформироването на настоящия ВСС и принуждаването на Борисов да приеме нови съдебни кадровици, но едва след като промените в ЗСВ бъдат приети от Народното събрание. Така през есента, “правителството” на съдебната власт щяло да бъде напълно обновено и в него мнозинство ще имат магистрати от кръга на Христо Иванов.
Стипендиантът на посолството на ул. “Козяк” щял да получи престижен пост зад граница, а имало вероятност да се включи и в бъдещ политически проект, който заформят “умните и красивите” бизнесмени около Плевнелиев.Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *