Преди 26 г. при катастрофа в Париж: Великобритания загуби перла, по-ценна от цялата империя

Преди 26 г. при катастрофа в Париж: Великобритания загуби перла, по-ценна от цялата империя

Преди 26 г. при катастрофа в Париж: Великобритания загуби перла, по-ценна от цялата империя

Бляскавият живот и наследството на Даяна, принцесата на Уелс, вълнуват обществеността от десетилетия. Като първа съпруга на крал Чарлз и майка на Уилям и Хари, тя завладя сърцата и умовете на всички с очарователната си личност и усет към модата, но и не само. Даяна бе една от първите кралски особи, които говорят открито за собствените си проблеми с психичното здраве и хранително разстройство на международната сцена, и бързо стана известна като „принцесата на народа“.

Преди 26 години на 31 август при автомобилна катастрофа в Париж светът се сбогува с нея. При тежкия инцидент загиват също спътникът ѝ Доди ал Файед и шофьорът на колата Анри Пол. Жив остава само телохранителят на принцесата Тревър Рийс-Джоунс. На 6 септември в Олторп, на малко островче сред езеро се проведе погребението на Лейди Ди. Близо 26 години по-късно нейният син – принц Хари, имаше подобен страшен сблъсък с папараци, докато напускаше благотворително събитие в Ню Йорк със съпругата си Меган Маркъл. Кралските особи бяха преследвани в продължение на повече от два часа от шест автомобила в това, което техният офис нарече „почти катастрофално“ преследване с коли, според „USA Today“. 

Миналата година, по случай 25-ата годишнина от смъртта на Даяна, документалният филм на HBO „Принцесата“ изследва живота й, като използва архивни аудио и видеозаписи, за да обрисува постоянното ѝ медийно присъствие и събитията, довели до смъртта ѝ. 

Какво се случи в нощта срещу 31-и август? 

Малко след полунощ от хотел „Риц“ в Париж потегля автомобил „Mercedes-Benz“, в който пътуват принцесата и приятелят ѝ Доди ал Файед – египетски филмов продуцент, син на Мохамед ал Файед. Автомобилът, който се е движел с поне 60 мили в час, за да се изплъзне от папараци, преследващи го с мотоциклети, се е блъснал в стълб в подлез край река Сена, по данни на BBC и Associated Press. Самите фотографи, чийто брой не се уточнява не са били ранени. Първоначално за инцидента са обвинени те, но през 1999 г. френски съдия обявява, че вината е на шофьорът, возил принцесата и милиардерският наследник, тъй като в кръвта му било намерено повишено ниво на алкохол.

Вследствие на жестокият удар принцесата получава черепна травма, фрактура на едната ръка и сериозни рани по бедрата. Лекарите окачествяват състоянието й като много тежко. В реанимационното отделение на парижката болница „Питие-Салпетриер“ тя е била посетена от френския министър на вътрешните работи Жан-Пиер Шевенман, префекта на Парижката полиция – Филип Масони, както и от британския генерален консул в Париж и дипломати от британското посолство. Малко след катастрофата полицията е арестувала петима фотографи, които преследвали колата с принцесата и нейните придружители. Единият от тях е бил линчуван от минувачите, станали свидетели на катастрофата, но се отървал само с големия пердах и уплаха, пише БТА. Според първите информации от достоверен източник, на които се позовава агенция АФП челният удар е бил толкова силен, че радиаторът на колата се е оказал в краката на телохранителя, седящ на предната седалка. 

CNN съобщават, че принцесата е починала в Париж, макар след катастрофата да е била все още жива. Лекарите са се борили за живота на Лейди Даяна в продължение на няколко часа. Само сърдечният масаж е продължил два, предаде АФП. В 4:53 ч. на 31 август, издъхнала от нараняванията си, според The Independent. Приятелят й Доди ал Файед и шофьорът им Анри Пол загиват на място. Единственият оцелял е Тревор Рийс-Джоунс, който останал в кома в продължение на 10 дни, според Daily Mail.

След като новината разтърсва света, вече покойната британска кралица Елизабет Втора и престолонаследникът й Чарлз заявяват в публикувано комюнике, че са „дълбоко потресени и сломени“ от смъртта на Лейди Даяна, предават тогава западните информационни агенции. Принцовете Уилям и Хари, които тогава са на 15 и 12 години, прекарват своята ваканция заедно с баща си в замъка „Балморал“, когато са били осведомени за смъртта на майка си. След прочитането на комюникето на кралския двор телевизия ВВС предаде изпълнение на националния химн и излъчи картина с британското знаме, свалено наполовина в знак на траур. Американският президент Бил Клинтън, който веднага е бил информиран за трагичния инцидент, изразил дълбока покруса от тежката загуба. Той изказал съболезнования на семейството на принцесата и особено на нейните деца.

Светът възприе с дълбока скръб трагичната гибел на принцесата.

Британският премиер Тони Блеър заяви, че е „напълно съсипан“ от трагичната вест. „Цялата наша страна, всички преживяхме истински шок и скърбим дълбоко. Даяна беше прекрасна личност, сърдечна, изпълнена със съчувствие, обичана не само във Великобритания, но и в цял свят“, каза Блеър.

Премиерът на Италия Романо Проди изпрати телеграма до Блеър, в която изразява съболезнованията на италианското правителство към семейството на принцеса Даяна. Междувременно стотици англичани, събудени от трагичното съобщение, започнаха да се стичат към кралската резиденция в Лондон – Бъкингамския дворец. Желязната ограда на двореца бе покрита с хиляди букети цветя.

„Днес ни обединява чувството на скръб и мъка от загубата“, заяви представител на британското Министерство на външните работи. „Жива, сърдечна и толкова женствена, Даяна беше символ на съвременната епоха, към нея бяха обърнали погледи милиони хора“.

„Потресен съм от загубата на принцеса Даяна“, заяви британският външен министър Робин Кук, който тогава е бил на обиколка в Югоизточна Азия.

„С гибелта на принцеса Даяна светът изгуби свой посланик на добра воля“, заяви официалният представител на генералния секретар на ООН Фред Екхард.

В Париж френският президент Жак Ширак също изрази дълбоката си скръб. „Тя беше съвременна млада жена, сърдечна, жизнена и щедра. Трагичната й смърт ще бъде възприета с болка от всички, защото тя беше широко известна фигура“, подчерта Ширак.

Холандската кралица Беатрикс също изрази дълбоката си покруса от смъртта на Даяна. „Мислите на кралицата са със семействата на жертвите“, подчерта тя. Съболезнования към близките на загиналите изрази също премиерът Вим Кок.

В Индия носителката на Нобелова награда за мир – майка Тереза, също отправи молитви за Даяна. Дълбоката си скръб и съболезнования към близките на принцесата изразиха и правителствата на Израел, Нова Зеландия, Австралия, Пакистан, Непал.

От сутринта мястото на инцидентът в тунела Алма бе покрит с бели цветя. Повечето неделни вестници, изненадани от събитието, посвещаваха на Даяна само първите си страници, на които поместваха големи снимки на принцесата и на нейния спътник Доди ал Файед, също загинал при инцидента. Под заглавие „Последно действие от гръцка трагедия“ Sunday Times проследи бурния живот на 36-годишната принцеса. „Тя стана най-фотографираната жена в света, спечелила си възхищението на милиони“, написа седмичникът.

Изданието обвини папараците, че са станали причина за катастрофата. „Към ужаса от инцидента се прибавя възмущението, което предизвикват обстоятелствата около катастрофата“, отбеляза вестникът, като уточни, че тя е станала в резултат на „надбягване при висока скорост с папараците“. 

„Лека нощ, скъпа принцесо, ние никога няма да те забравим. Подобно на свещ, изложена на вятъра ще спре да гори един толкова ярък пламък.“ С тези думи на първата си страница един от най-популярните английски вестници „Sun“ се прости с принцесата на Уелс.

На 1-и септември парижката полиция започва изземването на 20-е филма от фотографите, които преследвали автомобила на Даяна и ги е проверила, за да търси подробности за причините на катастрофата, съобщиха полицейски източници, пожелали да останат анонимни. Адвокат на египетският милиардер Мохамед ал Файед – бащата на загиналият Доди заяви в Париж, че веднага след започването на официалното съдебно следствие, ще предяви граждански иск. Той не уточнява обекта на иска, но отправи остри нападки срещу фотографите, които непрекъснато преследвали известната двойка. Междувременно служител на парижкия хотел „Риц“, откъдето Даяна и Доди са тръгнали, заяви, че колата е била управлявана от вторият по значение човек от охраната на хотела, който не бил професионален шофьор. Според служителят, водачът на автомобила, когото обикновено наричали „мосю Пол“, не е могъл да овладее мощната кола при високата скорост, с която е карал.

Британските кралски особи заживяват без перлата Даяна.

„Тя бе перлата в короната на Британската кралска фамилия, но критиците ѝ я бяха обявили за заплаха за монархията. Докато вървеше към олтара под ръка с престолонаследника принц Чарлз, скромната Даяна завладя сърцата на британците и оттогава съдбата на над 1000-годишната британска монархия неизбежно се свързва с тази жена, обречена никога да не стане кралица. Сега, след ненадейната ѝ смърт при катастрофа, кралското семейство ще трябва да се научи да се оправя без суперзвездата, която някога му обеща да го въведе безпроблемно в 21 век, но която напоследък като че ли застрашаваше самото му оцеляване“, пише Ройтерс през 1997 г. 

След като преживя десетилетия, в което приказни бракове се разпадаха, разяждани от скандали и изневяра, а проучванията на общественото мнение сочеха растяща подкрепа за републиканската идея, Уиндзорската династия започна да възстановява реда. Само година след горчивината около развода на Даяна и Чарлз, кралица Елизабет и принц Филип празнуваха годишнината на своята златна сватба и цялата страна отново ликуваше, макар и в по-приглушена атмосфера. Правеха се планове да се намали бюджетът по поддръжката на кралските дворци, да се осъвременят старите закони, според които тронът се наследява с предимство от мъжките наследници, и да се подобри значително имиджът на Чарлз.

Прозвището „Света Ди“, което Даяна си спечели заради състраданието си към жертвите на СПИН, бездомните и болните, се отрази благоприятно върху цялото богато и привилегировано семейство като цяло. Но когато митът за приказния й брак с Чарлз бе разрушен, до голяма степен и от самата Даяна, образът на кралското семейство понесе удар, от който най-вероятно още не се е възстановил напълно. През 1995 г. в драматично интервю, дадено без съгласието на Бъкингамския дворец, тя обяви кралското семейство за враг, който виждал заплаха в естествената й топлота и лекота в общуването с хората. В един от най-страшните за монархията епизоди Даяна изрази съмнение, че Чарлз е готов и подходящ да стане крал и се зарече, че няма да отстъпи без бой. „Ще се боря до края.“ Непостоянна и непредсказуема, тя ядоса управляващите, като тръгна да се меси в политиката с борбата си срещу пехотните мини. А през последните два месеца забрави предпазливостта и започна романтична връзка с родения в Египет Доди ал Файед, чийто могъщ баща Мохамед – собственик на лондонския магазин „Хародс“ – не се ползва със симпатиите на британците заради това, че е плащал на политици да представляват интересите му в парламента.

Връзката й с Aл Файед изглеждаше някак недостойна за една принцеса, била тя и „полуотделен“ член на кралското семейство.

Чувството за обща загуба се съдържа изцяло в една бележка, оставена на килима от цветя пред Кенсингтънския дворец, където живееше Даяна: „Нацията загуби перла, по-ценна от цялата империя.“

На 6-и септември в 14:05 ч. цяла Великобритания замря в минута мълчание в памет на Уелската принцеса. „Сбогом, английска роза, прощавай, любов наша“ – тези думи от песента „Свещичка на вятъра“, изпята от Елтън Джон в Уестминстърското абатство, са най-точният израз на чувствата на милиони британци, пише Ройтерс. Децата на Даяна не издържаха и се разплакаха, докато Елтън Джон пееше за радостта, дарена от майка им. „Даяна нямаше нужда от кралска титла, за да омагьосва сърцата“, каза брат й Чарлс Спенсър и се зарече да не позволи принцовете Уилям и Хари да страдат като нея.

Известна завинаги като „принцесата на народа“, принцеса Даяна умееше да завладява сърцата на хората, а наследството ѝ продължава да живее повече от 20 години след смъртта ѝ. Тя вървеше по свой собствен път, често нарушавайки традиционния кралски протокол, но винаги ще бъде помнена като състрадателен хуманист, смел феминист и любяща майка.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *