ПРЕД NOVA: Говори жената, оказала първа помощ на покосените от мълния деца в Русе

Тежка катастрофа с жертва на пътя за „Дунав мост” 2

ПРЕД NOVA: Говори жената, оказала първа помощ на покосените от мълния деца в Русе

Стадион „Дунав” в Русе остава затворен, след като мълния покоси две 11-годишни деца на футболния терен. В четвъртък от прокуратурата влязоха на втори оглед. ДНСК също  извършва огледи, за да се установи дали съоръжението е имало мълниезащита. Въпреки оказаната първа помощ и борбата на лекарите, едното момче почина. Неговият съотборник е с опасност за живота.

Трагедията в Русе: Все още има опасност за живота на второто ударено от мълния дете (ОБЗОР)

Габриела Върбанова е студент в медицинска специалност. Тя оказала първа помощ при реанимацията на двете пострадали деца.

„Когато пристигнах близо до сградата на спортния комплекс, видях как родителите бягаха хаотично и че има суматоха. Усетих, че нещо се е случило. Оставих детенцето си на друга майка, с която бяхме заедно. Затичах се към терените и срещнах съпруга ми, който каза, че децата са две. Докато стигнем до тях си мислех с кое от двете деца да започна. Когато пристигнах прецених, че над Венци има доста родители, които му правят изкуствено дишане. Видях, че се справят добре. Над Стилиян – другото момченце,  беше един от треньорите, на който отидох да помогна. Устните на детето бяха посинели, докато правех изкуствено дишане”. Това разказа в ефира на „Здравей, България” Габриела Върбанова.

Мълния удари две деца в Русе, едното почина

По думите ѝ, след като Стилиян възстановил дишането си, тя се прехвърлила към Венци, който също започнал да диша.

В същия момент дошла и жена, която се представила за лекар от Спешна помощ. „Започнахме двете да реанимираме. Молех се линейкте да дойдат по-бързо. Когато дойдоха – едната сестра започна с мен да прави сърдечен масаж, но спря. След това извади дефибрилатор, но незнайно защо го прибра. Детето не беше интубирано. Смути ме това, че нямаше тези кардио-пулмунални мероприятия, които трябваше да се изпълнят, не бяха направени. Не беше подаден кислород на детето, не се обдишваше. Беше хванато за крайниците, сложено на носилка и вкарано в линейка. Сякаш всичко спря“, разказа Върбанова. 

Прокуратурата и РЗИ проверяват действията на Спешната помощ в Русе. 

Още по темата гледайте във видеото. 

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *