Президентството ще пита прокуратурата за убийството на Алексей Петров

Президентството ще пита прокуратурата за убийството на Алексей Петров

© Велко Ангелов

Два дни след убийството на Алексей Петров премиерът свиква среща с представители на МВР и ръководители на специалните служби. Продължават и коментарите, предимно от политици и експерти. „Дневник“ следи и днес всичко ново по темата.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Ключови моменти

08:23

Министърът на отбраната: Убийството на Алексей Петров може да се използва от Русия

10:48

Заместник главен прокурор: Не очаквам убийството на Алексей Петров да предизвика война в подземния свят

11:33

Министърът на вътрешните работи: Работи се с криминалния контингент заради убийството на Алексей Петров

17:27

Министърът на вътрешните работи ще поиска освобождаване на главния секретар (допълнена)

18:17

Правителството иска разширяване на сътрудничеството с прокуратурата

19:05

Премиерът отрече Алексей Петров да е бил архитект и гарант на правителството

19:39

Разпитана е жената, която е била с Алексей Петров при убийството му

21:21

Президентството ще пита прокуратурата за убийството на Алексей Петров

Всичко, което трябва да знаете за:
Изборът на редактора (5094)

На живо

21:21

Президентството ще пита прокуратурата за убийството на Алексей Петров

Михаил Стоянов

© Юлия Лазарова

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че засега ще се въздържи от коментар за убийството на Алексей Петров, съобщава БТА. По време на тържествената заря-проверка за 146-ата годишнина от Шипченската епопея тя добави, че е очаквала повече от днешната пресконференция след съвещанието в Министерския съвет, свикано от министър-председателя Николай Денков, с представители на МВР и на службите за сигурност.“Ние не получаваме никаква по-определена информация от институциите, които са призвани да я дават. Днес многократно чухме, че всички въпроси трябва да бъдат зададени на прокуратурата, вероятно и ние ще зададем такива въпроси“, каза тя.Йотова изрази учудване, че толкова време след създаването на кабинета не е направено предложение до президента за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров, каквато заявка беше направена днес от Денков. Премиерът уточни, че няма комуникация между вътрешния министър и Тодоров.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

19:39

Разпитана е жената, която е била с Алексей Петров при убийството му

Златина Зехирова

© Скрийнот от Министерския съвет Живко Коцев, зам.-главен секретар на Министерството на вътрешните работи Премиерът Николай Денков и представителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) дадоха много оскъдна информация за установеното досега по убийството на Алексей Петров. Обяснението беше, че всичко е следствена тайна и може да се изнася само с разрешение от прокуратурата. Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов заяви, че оръжието е установено като калибър, но отказа да посочи какво е.Николов каза, че е разпитана жената, придружавала бившата барета по време на убийството. Информацията от „Пирогов“, където тя е настанена, към вчера сутринта (17 август) беше, че е интубирана и не може да даде показания. Заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че Петров е правил „регулярно преходи в парк „Витоша“ с придружителката“.Премиерът Николай Денков посочи, че Алексей Петров не се е чувствал застрашен, че на различни места е ходил без охрана, а и тя не е била от професионалисти, които могат да го предпазят от организирано покушение. Отказа да отговори обаче на въпроси къде е била охраната по време на убийството, чула ли е изстрелите и как е действала на момента.На пресконференцията беше казано, че има следи към заподозрени, по които се работи, но дори профил на предполагаемите извършители не беше посочен. Беше отказана информация и дали и колко души са разпитвани досега.

„Ще се провеждат разговори и последващи разпити с неограничен кръг от лица, с които Алексей Петров се е познавал: както от страна на бизнеса, така и на политическия елит, и въобще всякакви контакти международни и вътрешни“, каза зам.-главният секретар на МВР.

„Алексей Петров е познат в социалния и обществен живот. Свързва се както със структурите на МВР, с охранителния бизнес, със застрахователния бизнес. Заслужава да се изследва всеки един детайл в различните периоди от време“, каза Живко Коцев.

5

Twitter
Facebook
LinkedIn

19:05

Премиерът отрече Алексей Петров да е бил архитект и гарант на правителството

Златина Зехирова

© Георги Кожухаров

Премиерът Николай Денков отрече твърденията на бившия министър на вътрешните работи (в служебните правителства на Румен Радев) Иван Демерджиев убитият Алексей Петров да е бил архитект и гарант на сегашното правителство.Това е измислица, която някой се опитва да използва като политически активНиколай Денков, премиер“Той няма нищо общо със сформирането на правителството, законодателната, управленската програма. Всичко това са спекулации, които се опитват да създадат негативен имидж“, каза Денков. Той, както и вицепремиерът Мария Габриел заявиха, че никога не е говорил с бившата барета само на среща със Съюза за стопанска инициатива. За бивш министър на вътрешните работи Алексей Петров е бил архитект и гарант на правителствотоГодини наред изпълнителен директор на структурата беше Алексей Петров. Наскоро беше оглавен от икономическия анализатор Кузман Илиев.Премиерът заяви и че не е обсъждано назначаване на Алексей Петров в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Алексей Петров беше съветник в спецагенцията до 2009 г.Кой е Алексей Петров четете тук

6

Twitter
Facebook
LinkedIn

18:54

Цитат на деня: Не може да говорим за гангстерска война

Златина Зехирова

© Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов, министър на вътрешните работи. Снимката е архивна Не може да говорим за гангстерска война, за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна обстановка. Това е анализът, който правим в министерството с информацията и цифрите между този период и периоди през предните години.Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг два дни след убийството на бившата барета Алексей Петров. От изказването му стана известно, че МВР няма водеща версия за покушението. „Работи се по множество версии и нито една от тях няма да бъде изключена докато не бъде старателно проверена“, каза Калин Стоянов.

0

Twitter
Facebook
LinkedIn

18:17

Правителството иска разширяване на сътрудничеството с прокуратурата

Златина Зехирова

© Правителствена информационна пресслужба Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще поиска разширяване на обхвата на координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност с прокутратурата, като в него влязат престъпленията срещу личността и борбата с корупцията. Това обяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. По думите му целта е да се избегнат следващи престъпления и намерението не са само заради убийството на Алексей Петров.“Изключително важно е институциите да ускорят и обогатят обмена на информация помежду си. Имам предвид основно МВР, службите и прокуратурата, които работят заедно по разследванията“, каза Николай Денков. Посочи, че засега координационният механизъм включва само престъпления, свързани с наркотрафик и трафик на мигранти.

В разследването на убийството на Алексей Петров координационният механизъм трябва в споразумението да бъдат включени и антикорупционната комисия, и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Премиерът се обяви и за „активизиране в пълен обем на дейностите, които са свързани с придобиване на изпреварваща информация за подготвяни тежки престъпления“. „Това означава по-активна работа с агентурата, контингента, с тези, които биха могли да подадат информация“, каза Денков. По думите властите ще работят проактивно с „лицата, които влияят върху средата на сигурност, които биха могли да участват в подготовка на престъпления, за да е ясно, че са следени и наблюдавани“.

2

Twitter
Facebook
LinkedIn

17:27

Министърът на вътрешните работи ще поиска освобождаване на главния секретар (допълнена)

Златина Зехирова

© Юлия Лазарова Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Снимката е архивна. Министърът на вътрешните работи ще изготви доклад за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Причината е, че министърът Калин Стоянов му няма доверие, обяви премиерът Николай Денков. Той посочи, че засега няма предложение за наследник на Петър Тодоров.“Има проблем с организацията в министерството на вътрешните работи и те са свързани с отговорността на главния секретар. На практика министърът не работи с него“, каза Денков. По думите му докладът се очаква да бъде одобрен от Министерския съвет още на заседанието през следващата седмица. Финалното решение обаче е на президентът. Още четири областни дирекции на МВР са с ново ръководствоПремиерът и министърът на вътрешните работи не посочиха конкретните основания за инициативата за освобождаване на Петър Тодоров: „Имаме основания, които ще изложим писмено като мотиви и аргументи. Не говорим за нищо политическо. Няма да допусна който и да било да ми се меси в кадровата политика в МВР“, каза министърът.Петър Тодоров беше назначен за главен секретар през август 2021 г., когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков, в служебно правителство на Румен Радев. През ноември миналата година Петър Тодоров и негов заместник подадоха оставки след няколко инциденти, при които полицаи пострадаха при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът обаче не прие оставките.

30

Twitter
Facebook
LinkedIn

17:14

Кабинетът и службите не откриват засега връзка между убийството на Алексей Петров и предишни такива

Златина Зехирова

© Георги Кожухаров „За момента няма установена връзка между различните убийства, които се коментират в медиите, няма за момента никаква следа, че те са свързани по някакъв начин“, обяви премиерът Николай Денков след съвещание с представители на Министерството на вътрешните работи и службите за сигурност, продължила около два часа. Сред присъстващите са и вицепремиерът Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев.В отговор на въпрос на „Дневник“ премиерът потвърди, че визира убийството на Красимир Каменов-Къро в Кейптаун (ЮАР), смъртта от инфаркт на Ангел Христов-Геле, единият от дупнишките „братя Галеви“, бивши барети, издирвани чрез Интерпол, както и взрива до кортежа на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.По думите на Денков Алексей Петров не се е чувствал застрашен и на различни места е ходил без охрана.

„Самата охрана около него не е от професионалисти, които биха могли да го предпазят от организирано покушение. Защо това е така тепърва ще се опитаме да разберем“, каза Николай Денков.

Работи се по версия, че мотивът за убийството на бившата барета е отмъщение, потвърди Денков. Премиерът посочи, че има вътрешен проблем в МВР, тъй като министърът и главния секретар си нямат доверие.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:32

Цветанов: Разследващите убийството на Алексей Петров да прочетат делото „Октопод“

Георги Пауновски

Мотивът за убийството на Алексей Петров трябва да търсим по-скоро в неговото минало, а разследващите трябва много внимателно да прочетат цялото дело „Октопод“, коментира в интервю за Dir.bg бившият силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По него Алексей Петров беше арестуван като лидер на престъпна група точно по времето, когато вътрешен министър е Цветанов. След 11 години делото приключва с две условни присъди, като Петров не е между осъдените. Впоследствие държавата е осъдена от съда в Страсбург да плати и обезщетения за общо 1.2 млн. лв.“Повече трябва да търсим в миналото, частично в настоящето и евентуално в бъдещи неща, които е трябвало да се случат“, обобщава бившият министър на вътрешните работни. Според Цветанов е имало достатъчно доказателства, за да бъде осъден Алексей Петров по делото „Октопод“, но е имало сериозен натиск над наблюдаващия прокурор Светлозар Костов, съдийката по делото Румяна Ченалова и свидетелите, които са се отказали от показанията си, притеснени за своя живот и този на близките си. „Призовавам разследващите да прочетат внимателно цялото дело“, подчертава Цветанов. Той очаква след убийството да има политически дебат предвид познанството му с редица политици.

6

Twitter
Facebook
LinkedIn

11:33

Министърът на вътрешните работи: Работи се с криминалния контингент заради убийството на Алексей Петров

Георги Пауновски

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

В цялата страна се работи с тежък криминален контингент във връзка с убийството на Алексей Петров и се търси евентуална тяхна съпричастност. Версиите, които сме извели, са за отмъщение или финансов дълг. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Днес той ще се включи в срещата на премиера с шефове на МВР и службите за сигурност, предизвикано от зачестилите тежки криминални престъпления в страната напоследък. На заседанието МВР ще информира премиера за хода на разследването и ще го запознае с набелязани конкретни мерки, изготвени от ведомството, съобщи още министър Стоянов.

8

Twitter
Facebook
LinkedIn

10:48

Заместник главен прокурор: Не очаквам убийството на Алексей Петров да предизвика война в подземния свят

Георги Пауновски

© Лили Тоушек

Анализите, които тръгнаха непосредствено след убийството, са и в двете посоки. Едните казват, че може да отключи война, други – че не. Аз нямам такива очаквания. По-скоро – не. Все пак това е трети опит за покушение, за съжаление, вече успешен. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ заместник главният прокурор Мария Павлова в отговор на въпрос очаква ли убийството на Алексей Петров да предизвика война в подземния свят. Тя допълва, че няма информация Алексей Петров да се е чувствал застрашен през последните седмици. Павлова уверява, че ръководството на прокуратурата ще направи всичко възможно подобен род тежки криминални престъпления да не останат без последици както за извършителите, така и за евентуалните поръчители.

6

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:23

Министърът на отбраната: Убийството на Алексей Петров може да се използва от Русия

Георги Пауновски

© Цветелина Белутова, Капитал

Съгласен съм с твърденията, че Русия може да използва убийството на Алексей Петров, за да вреди на интересите на България. Тя използва всеки случай. За съжаление тук много лесно се хващаме за всяка руска провокация, каза днес пред „Нова телевизия“ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

24

Twitter
Facebook
LinkedIn

21:21

Президентството ще пита прокуратурата за убийството на Алексей Петров

Михаил Стоянов

© Юлия Лазарова

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че засега ще се въздържи от коментар за убийството на Алексей Петров, съобщава БТА. По време на тържествената заря-проверка за 146-ата годишнина от Шипченската епопея тя добави, че е очаквала повече от днешната пресконференция след съвещанието в Министерския съвет, свикано от министър-председателя Николай Денков, с представители на МВР и на службите за сигурност.“Ние не получаваме никаква по-определена информация от институциите, които са призвани да я дават. Днес многократно чухме, че всички въпроси трябва да бъдат зададени на прокуратурата, вероятно и ние ще зададем такива въпроси“, каза тя.Йотова изрази учудване, че толкова време след създаването на кабинета не е направено предложение до президента за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров, каквато заявка беше направена днес от Денков. Премиерът уточни, че няма комуникация между вътрешния министър и Тодоров.

19:39

Разпитана е жената, която е била с Алексей Петров при убийството му

Златина Зехирова

© Скрийнот от Министерския съвет Живко Коцев, зам.-главен секретар на Министерството на вътрешните работи Премиерът Николай Денков и представителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) дадоха много оскъдна информация за установеното досега по убийството на Алексей Петров. Обяснението беше, че всичко е следствена тайна и може да се изнася само с разрешение от прокуратурата. Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов заяви, че оръжието е установено като калибър, но отказа да посочи какво е.Николов каза, че е разпитана жената, придружавала бившата барета по време на убийството. Информацията от „Пирогов“, където тя е настанена, към вчера сутринта (17 август) беше, че е интубирана и не може да даде показания. Заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че Петров е правил „регулярно преходи в парк „Витоша“ с придружителката“.Премиерът Николай Денков посочи, че Алексей Петров не се е чувствал застрашен, че на различни места е ходил без охрана, а и тя не е била от професионалисти, които могат да го предпазят от организирано покушение. Отказа да отговори обаче на въпроси къде е била охраната по време на убийството, чула ли е изстрелите и как е действала на момента.На пресконференцията беше казано, че има следи към заподозрени, по които се работи, но дори профил на предполагаемите извършители не беше посочен. Беше отказана информация и дали и колко души са разпитвани досега.

„Ще се провеждат разговори и последващи разпити с неограничен кръг от лица, с които Алексей Петров се е познавал: както от страна на бизнеса, така и на политическия елит, и въобще всякакви контакти международни и вътрешни“, каза зам.-главният секретар на МВР.

„Алексей Петров е познат в социалния и обществен живот. Свързва се както със структурите на МВР, с охранителния бизнес, със застрахователния бизнес. Заслужава да се изследва всеки един детайл в различните периоди от време“, каза Живко Коцев.

19:05

Премиерът отрече Алексей Петров да е бил архитект и гарант на правителството

Златина Зехирова

© Георги Кожухаров

Премиерът Николай Денков отрече твърденията на бившия министър на вътрешните работи (в служебните правителства на Румен Радев) Иван Демерджиев убитият Алексей Петров да е бил архитект и гарант на сегашното правителство.Това е измислица, която някой се опитва да използва като политически активНиколай Денков, премиер“Той няма нищо общо със сформирането на правителството, законодателната, управленската програма. Всичко това са спекулации, които се опитват да създадат негативен имидж“, каза Денков. Той, както и вицепремиерът Мария Габриел заявиха, че никога не е говорил с бившата барета само на среща със Съюза за стопанска инициатива. За бивш министър на вътрешните работи Алексей Петров е бил архитект и гарант на правителствотоГодини наред изпълнителен директор на структурата беше Алексей Петров. Наскоро беше оглавен от икономическия анализатор Кузман Илиев.Премиерът заяви и че не е обсъждано назначаване на Алексей Петров в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Алексей Петров беше съветник в спецагенцията до 2009 г.Кой е Алексей Петров четете тук

18:54

Цитат на деня: Не може да говорим за гангстерска война

Златина Зехирова

© Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов, министър на вътрешните работи. Снимката е архивна Не може да говорим за гангстерска война, за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна обстановка. Това е анализът, който правим в министерството с информацията и цифрите между този период и периоди през предните години.Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг два дни след убийството на бившата барета Алексей Петров. От изказването му стана известно, че МВР няма водеща версия за покушението. „Работи се по множество версии и нито една от тях няма да бъде изключена докато не бъде старателно проверена“, каза Калин Стоянов.

18:17

Правителството иска разширяване на сътрудничеството с прокуратурата

Златина Зехирова

© Правителствена информационна пресслужба Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще поиска разширяване на обхвата на координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност с прокутратурата, като в него влязат престъпленията срещу личността и борбата с корупцията. Това обяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. По думите му целта е да се избегнат следващи престъпления и намерението не са само заради убийството на Алексей Петров.“Изключително важно е институциите да ускорят и обогатят обмена на информация помежду си. Имам предвид основно МВР, службите и прокуратурата, които работят заедно по разследванията“, каза Николай Денков. Посочи, че засега координационният механизъм включва само престъпления, свързани с наркотрафик и трафик на мигранти.

В разследването на убийството на Алексей Петров координационният механизъм трябва в споразумението да бъдат включени и антикорупционната комисия, и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Премиерът се обяви и за „активизиране в пълен обем на дейностите, които са свързани с придобиване на изпреварваща информация за подготвяни тежки престъпления“. „Това означава по-активна работа с агентурата, контингента, с тези, които биха могли да подадат информация“, каза Денков. По думите властите ще работят проактивно с „лицата, които влияят върху средата на сигурност, които биха могли да участват в подготовка на престъпления, за да е ясно, че са следени и наблюдавани“.

17:27

Министърът на вътрешните работи ще поиска освобождаване на главния секретар (допълнена)

Златина Зехирова

© Юлия Лазарова Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Снимката е архивна. Министърът на вътрешните работи ще изготви доклад за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Причината е, че министърът Калин Стоянов му няма доверие, обяви премиерът Николай Денков. Той посочи, че засега няма предложение за наследник на Петър Тодоров.“Има проблем с организацията в министерството на вътрешните работи и те са свързани с отговорността на главния секретар. На практика министърът не работи с него“, каза Денков. По думите му докладът се очаква да бъде одобрен от Министерския съвет още на заседанието през следващата седмица. Финалното решение обаче е на президентът. Още четири областни дирекции на МВР са с ново ръководствоПремиерът и министърът на вътрешните работи не посочиха конкретните основания за инициативата за освобождаване на Петър Тодоров: „Имаме основания, които ще изложим писмено като мотиви и аргументи. Не говорим за нищо политическо. Няма да допусна който и да било да ми се меси в кадровата политика в МВР“, каза министърът.Петър Тодоров беше назначен за главен секретар през август 2021 г., когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков, в служебно правителство на Румен Радев. През ноември миналата година Петър Тодоров и негов заместник подадоха оставки след няколко инциденти, при които полицаи пострадаха при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът обаче не прие оставките.

17:14

Кабинетът и службите не откриват засега връзка между убийството на Алексей Петров и предишни такива

Златина Зехирова

© Георги Кожухаров „За момента няма установена връзка между различните убийства, които се коментират в медиите, няма за момента никаква следа, че те са свързани по някакъв начин“, обяви премиерът Николай Денков след съвещание с представители на Министерството на вътрешните работи и службите за сигурност, продължила около два часа. Сред присъстващите са и вицепремиерът Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев.В отговор на въпрос на „Дневник“ премиерът потвърди, че визира убийството на Красимир Каменов-Къро в Кейптаун (ЮАР), смъртта от инфаркт на Ангел Христов-Геле, единият от дупнишките „братя Галеви“, бивши барети, издирвани чрез Интерпол, както и взрива до кортежа на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.По думите на Денков Алексей Петров не се е чувствал застрашен и на различни места е ходил без охрана.

„Самата охрана около него не е от професионалисти, които биха могли да го предпазят от организирано покушение. Защо това е така тепърва ще се опитаме да разберем“, каза Николай Денков.

Работи се по версия, че мотивът за убийството на бившата барета е отмъщение, потвърди Денков. Премиерът посочи, че има вътрешен проблем в МВР, тъй като министърът и главния секретар си нямат доверие.

13:32

Цветанов: Разследващите убийството на Алексей Петров да прочетат делото „Октопод“

Георги Пауновски

Мотивът за убийството на Алексей Петров трябва да търсим по-скоро в неговото минало, а разследващите трябва много внимателно да прочетат цялото дело „Октопод“, коментира в интервю за Dir.bg бившият силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По него Алексей Петров беше арестуван като лидер на престъпна група точно по времето, когато вътрешен министър е Цветанов. След 11 години делото приключва с две условни присъди, като Петров не е между осъдените. Впоследствие държавата е осъдена от съда в Страсбург да плати и обезщетения за общо 1.2 млн. лв.“Повече трябва да търсим в миналото, частично в настоящето и евентуално в бъдещи неща, които е трябвало да се случат“, обобщава бившият министър на вътрешните работни. Според Цветанов е имало достатъчно доказателства, за да бъде осъден Алексей Петров по делото „Октопод“, но е имало сериозен натиск над наблюдаващия прокурор Светлозар Костов, съдийката по делото Румяна Ченалова и свидетелите, които са се отказали от показанията си, притеснени за своя живот и този на близките си. „Призовавам разследващите да прочетат внимателно цялото дело“, подчертава Цветанов. Той очаква след убийството да има политически дебат предвид познанството му с редица политици.

11:33

Министърът на вътрешните работи: Работи се с криминалния контингент заради убийството на Алексей Петров

Георги Пауновски

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

В цялата страна се работи с тежък криминален контингент във връзка с убийството на Алексей Петров и се търси евентуална тяхна съпричастност. Версиите, които сме извели, са за отмъщение или финансов дълг. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Днес той ще се включи в срещата на премиера с шефове на МВР и службите за сигурност, предизвикано от зачестилите тежки криминални престъпления в страната напоследък. На заседанието МВР ще информира премиера за хода на разследването и ще го запознае с набелязани конкретни мерки, изготвени от ведомството, съобщи още министър Стоянов.

10:48

Заместник главен прокурор: Не очаквам убийството на Алексей Петров да предизвика война в подземния свят

Георги Пауновски

© Лили Тоушек

Анализите, които тръгнаха непосредствено след убийството, са и в двете посоки. Едните казват, че може да отключи война, други – че не. Аз нямам такива очаквания. По-скоро – не. Все пак това е трети опит за покушение, за съжаление, вече успешен. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ заместник главният прокурор Мария Павлова в отговор на въпрос очаква ли убийството на Алексей Петров да предизвика война в подземния свят. Тя допълва, че няма информация Алексей Петров да се е чувствал застрашен през последните седмици. Павлова уверява, че ръководството на прокуратурата ще направи всичко възможно подобен род тежки криминални престъпления да не останат без последици както за извършителите, така и за евентуалните поръчители.

08:23

Министърът на отбраната: Убийството на Алексей Петров може да се използва от Русия

Георги Пауновски

© Цветелина Белутова, Капитал

Съгласен съм с твърденията, че Русия може да използва убийството на Алексей Петров, за да вреди на интересите на България. Тя използва всеки случай. За съжаление тук много лесно се хващаме за всяка руска провокация, каза днес пред „Нова телевизия“ министърът на отбраната Тодор Тагарев.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *