Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва си гарантира втори мандат

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва си гарантира втори мандат - 1

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва си гарантира втори мандат

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва си гарантира втори мандат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той е спечелил произведените тази седмица президентски избори с 52,6 процента от гласовете, обяви централната избирателна комисия на страната.

Мнангагва, който пое властта от дългогодишния зимбабвийски лидер Роберт Могабе след военен преврат през 2017 г., бе сочен от анализаторите като очакван победител, посочва Ройтерс.

Основният му опонент Нелсън Чамиса, лидер на опозиционната партия „Движение за демократични промени“, събра 44 процента от гласовете в президентския вот според данните на избирателната комисия.

Говорител на ДДП публикува в пост в социалната мрежа „Екс“ (бивша „Туитър“), че партията „не приема никакви резултати от изборите, защото бюлетините са събрани набързо и не са преброени и проверени както трябва“.

Ройтерс припомня, че на предните президентски избори през 2018 г. Мнангагва е победил Чамиса с малка разлика. Тогава опозицията твърдеше, че резултатите са били манипулирани, но конституционният съд ги обяви за валидни.

Оглавяваната от спечелилия втори мандат президент партия „Африкански национален съюз на Зимбаве – Патриотичен фронт“ (ЗАНУ-ПФ) е на власт повече от четири десетилетия. Макар и тази предизборна кампания да е била лишена от отявлено насилие, полицията традиционно е забранила митингите на опозицията и извършила масови арести на нейни поддръжници, посочва Ройтерс.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *