Президентът на Република Сръбска е заплашен от 5 години затвор и забрана да заема политически постове

Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Сръбска е заплашен от 5 години затвор и забрана да заема политически постове

Прокуратурата на Босна и Херцеговина планира забрана на политическата дейност на президента на Република Сръбска Милорад Додик, съобщава „Nova.rs“.

Това се случва, след като тя повдигна обвинителен акт срещу президента на Република Сръбска и директора на официалния вестник Милош Лукич. Междувременно адвокат Горан Петрониевич инициира сформирането на Съвет по защита, който ще се занимава със случая на Додик и Лукич. Както посочва Петрониевич, споменатият съвет ще потърси правна помощ и в чужбина.

Вучич не вярва, че Сърбия ще влезе в ЕС до 2027 г.

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинителен акт срещу Додик и Лукич за неизпълнение на решенията на върховния представител Кристиян Шмид. На 9 юли Прокуратурата на Босна и Херцеговина сформира екип от трима прокурори след публикуването на указа на президента Милорад Додик в Официалния вестник на Република Сръбска относно неспазването на решенията на Върховния представител. В указа се посочва, че решенията на Службата на върховния представител в Босна и Херцеговина вече не се публикуват и следователно не се спазват в Република Сръбска, както и че решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина вече няма да се прилагат на територията на Република Сръбска.

Шмид отмени тези решения, но те бяха публикувани в Официален вестник, ръководен от Милош Лукич, след указ на президента на РС Милорад Додик. След това Шмид наложи промени в Наказателния кодекс на Босна и Херцеговина, които направиха неизпълнението или неспазването на неговите решения криминално престъпление, за което се предвижда наказание до 5 години затвор и прекратяване на всякаква длъжност на ниво управление. 

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *