Президентът обяви война на честните избори и на финансовата стабилност

Президентът обяви война на честните избори и на финансовата стабилност

През стиснати от яд зъби, че не му гласуваха да открадне 3,5 милиарда лева, президентът обяви състава на служебното правителство. Както и се очакваше, то представлява реваншистка конструкция, целяща да отмъсти за правителството на Орешарски и да осигури служебен разгром на изборите на всички несъгласни с ГЕРБ. Ключовите постове, от които зависят изборите, са дадени на откровени „ястреби“, които ненавиждат БСП и дори изобщо не приемат съществуването и като партия. В допълнение президентът готви „граждански съвет по изборите“, който да следял за честното им провеждане. В този съвет обаче няма да има представители на опозицията, а ще са основно хора от протестърските НПО, които една година срещу добро заплащане правеха клоунади по улиците. В рамките на президентското мислене, това е „гражданското общество“. Разбира се, най-големият символ на изборната машинация е служебният премиер, който освен с циркове по улиците, се прочу и с около 100 хиляди фалшиви подписа в подписка за свикване на референдум.
Извън изборната фалшификация обаче, президентът очевидно не е доволен от финансовата дисциплина, наложена от разпуснатия парламент. Вчера Народното събрание актуализира бюджета на НЗОК, но в замяна намали разходите на други ведомства. Така финансовата дисциплина беше запазена, нов дълг няма да се трупа, нито ще расте дефицитът. Президентът обаче остава без пари за крадене, и затова обеща серия от мерки, които ще коригират тази политика. Вкл. служебно правителство ще готви актуализация на бюджета, което е нещо нечувано като логика и конституционна практика. България все пак е „парламентарна“ република.
Също очаквано, Кристалина Георгиева ще бъде български еврокомисар. Тя едва ли ще стане европейски външен министър, но добре създадената илюзия за това позволи на ГЕРБ да запази този пост за свой човек, вместо комисар да бъде излъчен от редовното правителство.
Очакват се също мощни „пропагандни разкрития“ на чудовищни злоупотреби на Орешарски, като част от подпомагането на кампанията на ГЕРБ.
Предстои нещо от типа на „кървави избори“, водени от реваншисти и протестъри. Не е изключено тези процеси да радикализират още повече обществото и да засилят надигащия се анти-мутренски вот и недоволство сред народа.Добри Б.
05-08-2014komentari.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *