ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОГАЗИ ЗАКОНА ПРИ НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЧОВЕКА НА ГЕРБ ЗА ШЕФ НА НСО!

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОГАЗИ ЗАКОНА ПРИ НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЧОВЕКА НА ГЕРБ ЗА ШЕФ НА НСО!

Президентът Росен Плевнелиев е погазил закона при назначаването на новия началник на НСО, бившият шеф на Националната полиция и човек на Борисов и Цветанов – Ангел Антонов. Миналият петък президентът подписа указ за назначаване на бившия шеф на националната полиция Ангел Антонов за началник на НСО. Това е нарушение на чл. 141 ал. 1, т. 2 закона за въоръжените сили, който посочва, че на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 г. Антонов в момента е на 54 г., пише в. Преса.
Другото нарушение е, че президентът не спазва дори нормативните актове на институцията, която оглавява. Според президентски указ длъжността началник на НСО се заема от служител със звание не по-високо от генерал-майор. Той може да е дори генерал или полковник, които са по-нисък ранг. Но е изключено да е генерал- лейтенант, тъй като званието е една степен по-високо. Това е недопустимо, тъй като началникът изпада в т.нар несъответствие. Не може по-старши да заема длъжност на по-младши, докато обратният вариант е допустим. Именно поради тази причина си тръгна предшественикът на Тодор Коджейков Димитър Димитров.
Новият шеф на НСО идва от цивилна структура, защото от 1 май 2006 г. полицията е девоенизирана. Следователно той е цивилно лице и е редник, разясниха юристи. Незаконно е присвояването на звание генерал-лейтенант на човек от резерва, защото според военния закон резерв имат само Въоръжените сили на страната. Но в тях не влизат ДАНС, МВР, НСО и НРС. За да му се присвои офицерско звание от резерва, Антонов трябва да кандидатства за вакантни длъжности и да сключи договор с МО за служба в платения резерв. Званието важи само за срока на договор, който е 3 години. Според заповед на предишния военен министър Аню Ангелов са обявени 1199 длъжности от резерва, за които може да се кандидатства. Най-високата от тях е за майор.
Сега новият началник на НСО е уязвим, а указът на президента не е изключено да се окаже нищожен. Ако някой го оспори, КС ще трябва да се произнесе. Решенията на Антонов също може да бъдат атакувани пред съда.Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *