Президентът Радев: Когато държавата е слаба, мафията е силна – властта тласка обществото ни към хаос и насилие и руши демократичния консенсус

Президентът Радев: Когато държавата е слаба, мафията е силна – властта тласка обществото ни към хаос и насилие и руши демократичния консенсус

Изпълнението на сценария от записите докрай ще има огромна цена за България. Явно кабинетът използва собствените си провали като повод за заграбване на още власт, а Конституцията на България е пречка пред управляващите, заяви президентът на Република България Румен Радев от Шипка.
Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление беше заченато в скандални записи и омерзително съглашателство. Отговорността е напълно размита, допълни държавният глава.
И още от изказването на президента:
С поведението си властта тласка обществото ни към хаос и насилие и руши демократичния консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България. Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медиите, призовава се към цензура. Овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за използването им за користни политически и икономически цели. Лумпенизира се политическият дебат, посяга се на Конституцията и на балансите заложени в нея. На този фон с кого да провеждам Консултативен съвет за национална сигурност? С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки това няма да е от полза за националната ни сигурност.
Българското общество очаква отговори за ролята на Алексей Петров в стъкмяването на коалицията, за поетите към него ангажименти и за това какви високи постове в държавата са му предлагани. От кого и при какви условия?
Страната ни има нужда от обединяване срещу похищението на демокрацията и европейското й бъдеще. 3 март е каузата, която свързва милиони българи в Родината и навсякъде по света, всички сънародници със съвест, с памет и с решимост да живеят в свободна, европейска и суверенна България. Всички хора с достойнство и демократично мислене, милеещи за страната ни, ще кажем „не“ на разграждането на държавните и духовни устои на България.
Вярвам, че няма да допуснем съсипването на държавата, в която живеем и няма да позволим на безотговорни политици да се упражняват върху паметта, честта и бъдещето на децата и Родината ни.

 

Източник Liberta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *