ПРЕМИЕРЪТ АГЕНТ НА „САМСУНГ“ ЛИ Е? ИШИРЕТИ НА ПУТИН ЛИ ПРАВИ БОЙКО, ИЛИ Е УДАР ПО БИЗНЕСА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ?

ПРЕМИЕРЪТ АГЕНТ НА „САМСУНГ“ ЛИ Е? ИШИРЕТИ НА ПУТИН ЛИ ПРАВИ БОЙКО, ИЛИ Е УДАР ПО БИЗНЕСА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ?

Бойко Борисов, волно или неволно, рекламира марката, посланието достига до поне 1 млн. фенове.
Българският премиер рекламен агент на „Самсунг“ ли е? Получавала ли пари Бойко Борисов, за да се снима с фланелка на южнокорейската компания, която да постне на официалната си страница във Фейсбук? Съзнава ли, че посланието потенциално би могло да достигне до поне 1 милион българи, колкото са официалните гласоподаватели на ГЕРБ от последните избори през 2014 г.?
Това съзнателен акт ли е, или просто престъпна небрежност от страна на министър-председателя, която дава предимство на една световна марка пред друга?
Снимката на Борисов удар ли е по бизнеса на Цветан Василев, който през ноември 2012 г. придоби дружеството, собственик на търговската верига „Техномаркет“? Тогава КЗК разреши на регистрираното в Лихтенщайн дружество Domtech Holding AG („Домтех Холдинг“ АГ) да придобие еднолично „К енд К Електроникс“ ЕАД. Фирмата пък е официален вносител на „Самсунг“ за България. След като миналото лято банкерът бе подпукан от държавата за фалита на КТБ, в управата на „К енд К“ обаче се върна стар съсобственик на фирмата от времето преди Цветан Василев и дружеството вече се смята за вън от контрола на банкера.
Това са въпросите, които BIG5.BG задава на премиера Бойко Борисов, за да стане ясно дали има нещо задкулисно в снимката му пред магнолиите в Банкя, на която позира с тениска на „Челси“, брандирана с логото на „Самсунг“.
Питанията продължават:
Как да приемем, че фотосът е плод на небрежност и не е реклама на световния концерн, след като бе публикуван във Фейсбук, а социалната мрежа, според българския съд, има статута на медия? Поне това се разбра съвсем скоро от осъдителната присъда срещу Веселина Томова и сайта „Афера“. Журналистката бе осъдена за това, че препечата дословно статус от стената на Мишо Шамара във Фейсбук, в който рапърът нарича Яне Янев „пендел“, „политико-педерастки мозък“ и прочие цинизми. Лидерът на РЗС обаче се обиди, заведе дело срещу Томова и в крайна сметка я осъди, понеже политикът претърпял „болки и страдания“ от цитирането на чуждо мнение.
В този смисъл дали големите конкуренти на „Самсунг“ като „Сони“, „Панасоник“ или „Филипс“, например, не се почувствали болки и страдания от факта, че премиерът на страната, в която развиват бизнес, дава предимство (волно или неволно) на техен пряк съперник за джоба на клиента?
Това пък навежда на въпроса дали съществува хипотеза, при която премиерът на Южна Корея Ли Ван Гу може да се появи пред избирателите си в медията Фейсбук с фланелка на „БТК“?
За да не бъдем обвинени в пристрастност, BIG5.BG един се свърза с един от най-добрите експерти по проблемите на интелектуалната собственост – адв. Атанас Костов, който да коментира казуса. „По принцип е проблем, ако публичната личност пуска снимката с рекламна цел, но в случая аз не виждам такава умисъл. Не можем да му вменим вина и това не е продуктово позициониране. Ако, да речем, Бойко Борисов постне фотос, на който е облечен с тениска на „Майкрософт България“, която е ясно, че доставя софтуера за държавната администрация, тогава можем да имаме съмнение за умисъл, която обаче пак подлежи на доказване“, коментира юристът.
И все пак. Защо Борисов не излезе с фланелка на „Дунарит“, например? Или с екип на ФК „Литекс“, където на фланелките на футболистите пише „Прима“?! Телекомуникационната компания плаща данъци у нас, Гриша Ганчев е българин и също цака в бюджета. Така и двете страни биха били доволни от един подобен жест. Да не говорим, че оправданието – Борисов е с екип на „Челси“, не звучи сериозно предвид факта, че собственикът на английския клуб Роман Абрамович всъщност е пръв приятел на Путин, а руският президент далеч не си пада по Бойко. И в такъв случай, някакви иширети на Путин ли прави Бойко със снимката си пред магнолиите?! Въпроси, въпроси, въпроси. А дори и Кирил Домусчиев няма отговор…
www.big5.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *