Приключи проектът „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ – какво постигнахме

Приключи проектът „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ – какво постигнахме

© Зелени Балкани

Екипът на проекта „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ с ръководителя от страна на „Икономедиа“ Любомир Василев. На снимката – проектна среща от 2020 г. с колегите от сдружение „Зелени Балкани“, „Хоби тв“ и „Дарик радио“

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Да се обясняваш, че нямаш сестра“ – това е честа ситуация за природозащитните дейности в България. На „черните“ кампании в анонимни сайтове с клевети срещу опазването на природата често се отговаря в обяснителен режим, който… рядко е убедителен. Проектът „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ обедини природозащитници и утвърдени медии в опит за комуникация на реални дейности за природата чрез качествена и достоверна журналистика с високи стандарти. От „Икономедиа“ избрахме този начин, заедно с партньорите по проекта сдружение „Зелени Балкани“, „Хоби тв“ и „Дарик радио“, като най-силното средство срещу фалшивите новини за природозащитата.Дали успяхме да убедим незапознатите, че работата на природозащитниците е от полза за обществото и планетата? Според наградата за комуникационен проект от програма „ЛАЙФ“, отличила проекта с жури на Европейската комисия миналата години – безспорно. За четири години партньорите, сред които и Икономедиа – издателят на „Дневник“ и „Капитал“, – опитахме да говорим истината за смисъла от опазването на дивата природа – не като алтернатива, а като необходимо условие за развитие на качествен бизнес и здравословен и висок стандарт на живот.От 2018 г. досега чрез конкретни примери от защитените европейски зони от „Натура 2000“ в България, дейности за опазване на видове и местообитания и подобряване на правилата за тях сме достигнали до огромна аудитория от всякакви възрасти, професии и социални слоеве чрез дейности, преминаващи от детски лагери, бизнес уебинари, журналистически публикации и дискусии със заинтересовани страни.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Икономедиа участва в проекта с разнообразни дейности, с които можете да се запознаете тук, от които най-голям обем заемат журналистическите материал, обяснителни видео материали, интервюта с общественици и уебинари за бизнеса, събрани в рубриката „Натура 2000 в България“ на сайта на „Дневник“. За да не бъде този финален текст в „Дневник“ по проекта празнословна и високопарна хвалба, ето и малко „суха“ статистика:

180 събития в 50 населени места пред близо 35 000 граждани; 130 презентации в 22 населени места пред над 3700 ученици ; 10 издания – брошури, дипляни, плакати и други, достигнали до 33 000 души; 2 вида изложби – единия вид от които са реалистични триизмерни макети на застрашени видове животни , а две от които фотоизложби със защитени и застрашени видове местообитания и животни, които са били видяни от над 14 000 човека; 73 репортажа, излъчени над 10 400 пъти в ефира на ХОБИ ТВ, ХОБИ ЛОВ, и ХОБИ HD; 5 филма с ХОБИ ТВ, излъчени над 420 пъти; 245 репортажа в националния ефир на ДАРИК ; 50 радио предавания в националния ефир на ДАРИК РАДИО; 480 статии в рубриката „Натура 2000 в България“ на „Дневник“ с над 1 200 000 души аудитория ; 36 фотогалерии, публикувани в „Дневник“, са достигнали до аудитория от 92 000 души; 5 видео клипа изработени от „Дневник“ по важни природозащитни теми в България, гледани от над 74 000 потребители 5 уебинара на уеб платформите на „Дневник“ и „Капитал“, гледани на живо от над 300 участника, които впоследствие достигнаха до още над 3000 потребители 5 срещи на заинтересовани страни по важни за природозащитата теми, в които са участвали 140 участника от 70 институции; 5 специализирани хартиени издания в тираж от 2500 бр., насочени към институции и различни заинтересовани страни по важни природозащитни теми – например, спасяването на диви животни и спортовете на открито 3 конкурса на национално ниво с участието на над 198 журналисти (които не включват партньорите по проекта) на темата „Зелена журналистика в България“, от които наградихме 50.

Общата ни работа по този проект завършва с думите на ръководителя му, Елена Стоева от „Зелени Балкани“:“Проектът „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ е първо по рода си партньорство между една експертна гражданска организация в лицето на Зелени Балкани и три национални медии, които се ползват с авторитет и доверие в обществото, каквито са нашите партньори от Икономедиа, от Дарик , и от Хоби ТВ. Нашата обща цел беше чрез разпространението на информация и повишаването на обществената ангажираност да допринесем за преодоляване на ключови заплахи за биоразнообразието , каквито са например бракониерството, използването на отрови, негативните нагласи към много видове . Всички от тях се дължат именно на ниската информираност.За нас от „Зелени Балкани“ и за нашите медийни партньори е от изключително значение не само да допринесем за природозащитата в България, но и да работим за други генерални ценности , които са от изключително значение за нашето общество , каквито са например ценностите на демокрацията, на обективната журналистика, на доброволчеството и на дарителството,“ обобщава за екипа на „Натура 2000 в България – нови хоризонти“ Елена Стоева.

Всичко, което трябва да знаете за:
НАТУРА 2000 в България (484)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *