Провалът на летния туристически сезон ще промени икономическата и политическа обстановка в страната

Провалът на летния туристически сезон ще промени икономическата и политическа обстановка в страната

Пълното отсъствие на руски туристи в зимните ни курорти, ударило силно доходите на населението в регионите им и липсата на ранни записвания на руски туристи за летните ни туристически дестинации, ме накара да споделя с вас изложените по-долу факти .
През туристическата 2014 г. в Бургаското Черноморско крайбрежие бяха посрещнати 1262520 чуждестранни туристи и беше постигнат един ръст от 2% спрямо същия период на 2013 г.
Постигнатото е в резултат на доброто качество на предлаганите туристически продукти в комплексите 3, 4 и 5 звезди и почти не се отнася за дребния и среден туристически бизнес, даващ препитание и доходи на мнозинството от хората по Черноморието.
Вече 3 години пазари като: Финландия, Швеция, Норвегия, Германия, Кралство Великобритания, Чехия и Словакия бележат спадове. Основната причина не е в антирекламата за България, а в отсъствието на нощната тишина и покой, факт са кражбите, проституцията, несигурността, жестокото рекетиране на туристите в нощните еротични барове и в центровете за медицинско обслужване.Още по-сложна и с много неизвестни е туристическата 2015 г. Обръщам вниманието Ви на факта, че туризмът се явява основен, а за някои от градовете и единствен и недиверсифициран поминък на населението от черноморските общини на България. Имайки предвид това, както и високото процентно отношение на поставените под въпрос към момента руски и украински туристи в общия туристопоток, последствията, които би имал провалът в регионален план на летния туристически сезон 2015 г. върху икономическата и политическата обстановка, биха били катастрофални. Прогнозируеми са множество фалити, които ще оставят без работа много хора и ще натоварят допълнително обезкървената осигурителна система.
За съжаление, в продължение на няколко месеца се допускат небалансирани изказвания на български политици по отношение на събитията в Източна Украйна, които бяха преекспонирани в медиите на Руската федерация и това повлия негативно на бизнес отношенията особено в сферата на туризма. Като че ли се забрави нещо много важно – туристите отиват там, където са желани, където ги чакат. Специфика на психиката на руските туристи е факта, че те отиват там, където срещу тях и страната им липсват политически нападки. Противоречивите сигнали излъчвани в медийното пространство по отношение на Русия, комбинирани с девалвацията на руската рубла, доведехо до значително поскъпване на туристическите пакети за България. Към момента същите бележат 150 % ръст и по информация на руските ни партньори до началото на м. май се очаква поскъпване с още около 30%. Правителството на страната в значителна степен влияе върху формирането на туристическия поток посредством инструменти като визов контрол, бюджет за реклама зад граница, както и чрез цялостната дейност на Министерството на туризма. Намеренията на Министерството на туризма, изказани от г-жа Ангелкова на срещата и с Бизнеса в Бургас, визите на руските туристи да се оформят на границата, се приветстват от всички нас, но едва ли ще имат очаквания ефект. В същото време в много от общините по Черноморието са в ход големи инфраструктурни проекти. Липсата на опит в управлението на подобни проекти от страна на общинските администрации крие риск от ненавременното и качественото им завършване до към края на м. април, когато курортите ни се посещават от експедиентите на партньорите ни.
Изложеното ми дава основание да предложа иницииране на обществен дебат по въпросите, отнасящи се до анализ и оценка на рисковете от провал на летния туристически сезон, в който да се оформят и предложат конкретни мерки по контрол на риска на вниманието на държавните органи и органите на местно самоуправление.
Желязко Атанасов
Експерт с дългогодишен опит в Анализ и оценка на риска в прединвестиционни проучвания и в управлението на проекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *