ПРОГНОЗАТА ЗА ИЗБОРИТЕ

ПРОГНОЗАТА ЗА ИЗБОРИТЕ

Предпочитам да я направя според броя на мандатите, а не според %.
Процентите изкривяват картината. Защо?
• Има преразпределение на мандати заради разпилените гласове за онези формации, които не прескачат бариерата.
• Страната е разделена на многомандатни окръзи, (какъв парадокс при иначе пропорционална избирателна система), което също преразпределя мандатите. Случвало се е при горе-долу еднаква активност един депутат да бъде избран с 6000 гласа (Видинско) и респективно друг с почти 40 000 гласа ( София-град).
Не приемам тезата на политолозите за 96-100 мандата за ГЕРБ. На предишните избори те спечелиха 97 мандата. От 2009 г. бройката на гласовете за тях спада постоянно, трайно и тенденцията е устойчива.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ГЕРБ~~~~БСП~~~~~~~~~~
2009 парламентарни––––1 678 641––748 147
2011 президентски–––––1 349 380––974 300
(първи тур, където се вижда партийния електорат)
2013 извънредни парл.–––1 081 605––942 541
2014 европейски–––––––680 838––424 037
Второ, те черпят негативи от сегашното служебно правителство, което се счита като обвързано с тях в очите на общественото мнение (кадрова вихрушка, цени на тока, неизплатени заплати към държавни предприятия и за дългове за обществени поръчки, нарастващи борчове на енергетиката, непрекъснати искания за нови многомилиардни заеми, идеята за банкова ваканция и т.н.). Рейтингът на президента не е висок, а премиерът Близнашки се срина като популярност.
И последно, набират ръст нови формации, които взимат действителни гласове от старите (без ДПС). При това те имат шансове да влязат в парламента и следователно тези гласове няма да се преразпределят за големите партии при изчисляване на мандатите.НЯКОИ НЕОБХОДИМИ БЕЛЕЖКИ
Според предварителните списъци избирателите (засега) са 6 875 199.
* 6 543 423 в предварителните списъци за европейските избори през т.г.
* 6 888 395 в предварителните списъци за парл. извънредни през 2013,
* 6 873 589 през 2011 на изборите за президент и т.н.
Първото, което трябва да ви направи впечатление – в рамките на една година за два различни избори (европейски и родни) гласоподавателите се различават с 340 000 броя! При това в европейските у нас гласуват и всички граждани на страни-членки на ЕС, които живеят тук.
Т.е. при европейски не се лъже на ангро, понеже ще стане огромен международен скандал в Брюксел – това са техни, а не наши избори и контролът е по-строг.
Второто е, че въпреки клетвите си служебното правителство въобще не е пипнало броя на фантомите и те са си останали също толкова. Всъщност дори са нараснали. Ето го обяснението защо са подскочили като бройка.
За ваша информация – за трите години от 2011 насам у нас досега съответно са умрели 321 820 души и вероятно (статистически отчетено) още 81 000 до 1.01.2014 до 1.10.2014. Т.е. 400 000 електорат. Ражданията няма смисъл да отчитаме, понеже бебета и малки деца не гласуват, а детската смъртност е пренебрежимо малка величина.
Ако корелираме с данните на встъпилите в пълнолетие за същия този период, трябва да вземем предвид 235 809 души.
Получава се разлика (400000-235 000=165000). Да виждате тази разлика от 165 000 души, представляваща намалялото пълнолетно население да е отразена в избирателните списъци? Аз не я виждам!
Истински парадокс – населението намалява, обаче броят на фантомите по изборите расте (средногодишно с по над 50 000)!
Толкова за онова, което за пореден път ще гласува виртуално от разни други кукловодски светове.
На последните извънредни избори гласуваха 3 632 953 души при активност 51.33%. (вкл. с фантомите). От тях за попадналите в парламента партии дадоха глас 2 683 093 души. Т.е. май 1 млн. гласа се разпиляха за разни маргинални партийки, от които само три не така незначителни. Вярвате ли го – аз не. Гласували са и фантомите!.
Разочарованието от политическата каста е повсеместно, което се вижда и от вялата избирателна кампания.
Затова сега очаквам около 3 400 000 гласували по официални данни и активност на косъм от 50%. Кото се отчетат фантомите, то реално ще са гласували около 2,4 млн. Останалото до официалният резултат ще е много тежкият, макар и невидим глас на политически продуценти, сценаристи и режисьори – т.е. кукловодите. Мога да продължа с картината на онова, което в действителност става зад кулисите, но нека изчакаме резултатите.
А как аз ги виждам – като евентуална картина след изборите в парламента.
Това е вероятностна картина, понеже при многомандатни области и гений не може да изчисли мандатите. То и затова политолози и социолози предпочитат %, а за мандатите или не се ангажират, или говорят с с груби числа и разлики от 5-7 и повече мандата.
Мисля, че разпределението по мандати ще е следното:
ГЕРБ––––––––––––––––––-83
КП „Коалиция за България”––––––––68
ПП „Движение за права и свободи“ –––-40
ПП „Атака“––––––––––––––––12
Реформатори–––––––––––––––13
Бареков–––––––––––––––––-14
ФНСБ Патриотичен фронт––––––––-10Аз очаквам моята прогноза да се потвърди с отклонение от 1-2 мандата.
Това е рискът заради 4%-та бариера – такова отклонение при малките партии ще пренареди картината неочаквано, но честно казано, не го допускам.Защо:
1 . Предварителните ми данни сочат подобна електорална картина.
2. Въпреки фантомите, фалшифицирането на резултатите, игрите с методиките и т.н. кукловодите са в яростна разпра помежду си. Тогава масивът от фалшифицирани данни и фантомите вероятно ще се преразпределят горе-долу според действително постигнатите резултати на самия вот. И с взаимни отстъпки – ти на мен тук, в тази област, за да прокарам своя човек, а аз на теб там, в онази област – да елиминираш своя вътрешнопартиен враг.
Днес никой няма да е съгласен друг да спечели тотално или той да загуби тотално от играта със задкулисно нагласяване на резултатите, както се е случвало досега.
И последно – за тези избори не ми се вярва да се намеси влиятелна външна (международна) сила, която безпардонно и безпрекословно да упражни силата си у нас. (и това се е случвало на избори досега!)
Ако сбъркам, за разлика от родните социологически шмекери, няма да нося вода от девет дерета да доказвам ах, как съм бил прав, но… А ще се покая с молба за извинение.
Всички сме хора, всички бъркаме, случва се и на мен. Само претендиращите за ролята на Господ не бъркат.Григор Лилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *