„Продължаваме промяната – Демократична България“ обмисля промени в закона заради отнемането на автомобили

„Продължаваме промяната – Демократична България“ обмисля промени в закона заради отнемането на автомобили

© Георги Кожухаров

Явор Божанков, депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“ се обявиха за нови промени в Наказателния кодекс след среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщава Би Ти Ви. До срещата се стига, след като с промените от преди по-малко от месец влязоха в сила по-строги наказания за шофьорите, които карат след употреба на алкохол и наркотици, като например отнемане на автомобила. Друг посочван проблем от експерти е възможността полицията и прокуратурата да отнемат автомобили още преди да има съдебно решение.В срещата взеха участие Явор Божанков, Настимир Ананиев и Стою Стоев от „Продължаваме промяната – Демократична България“. След нея те обявиха пред медиите, че ще бъдат изготвени методически указания за полицията и прокуратурата как да се прилагат промените в Наказателния кодекс.“Идеята е 28-те областни дирекции на МВР и 28-те окръжни прокуратури да действат по едни и същи методически указания. Тъй като в момента може да се окаже, че във Видин окръжният прокурор може да ти каже да правиш нещо, което е различно от това, което смята окръжният прокурор в Пловдив“, казва Настимир Ананиев, цитиран от БНТ. „Откровена лудост“: до какво ще доведе отнемането на автомобил за наркотици и алкохол

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

За необходимите промени в закона Явор Божанков заяви: „Той не дава яснота, когато двама съпрузи, в режим на съпружеска имуществена общност имат автомобил, ако той се отнеме, отнема ли се или неговата равностойност трябва да се плати. Също е сериозен проблемът с бизнеса – фирми, които отдават коли под наем, с много скъпа строителна техника, ако те попаднат под тези санкции, е възможно животът на един професионален шофьор да бъде унищожен или дейността на една фирма да бъде спряна“.

Депутатите заявиха, че на срещата са получили уверение, че МВР ще купи нови машини за кръвни изследвания: „Ще бъдат купени машини, които ще свалят изследването на една проба от шест часа на 15 минути“, казва Настимир Ананиев, цитиран от „Нова телевизия“.

Наскоро правителството даде заявка, че ще купи апаратура, която да дава резултати от кръвни изследвания до седмица, което в пъти по-бързо от сегашните възможности на системата за до няколко месеца.Депутатите може да се заемат с поправки на поправките на Наказателния кодекс най-рано в началото на септември, когато е краят на депутатската ваканция.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *