ПРОКЛЕТИТЕ ПИТАНКИ НА АПОСТОЛА

ПРОКЛЕТИТЕ ПИТАНКИ НА АПОСТОЛА

Откакто се запознах с „Тефтерчето на Левски“, (а това стана преди много години) не съм спрял да се питам защо въпросителните след „Народе“ са четири. Защо не са три или пет? И каква конкретика се крие зад всяка една питанка?
Чувал съм и други хора да се питат същото. Смислен отговор на въпроса не съм срещал.
Едва ли аз имам капацитета и историческото въображение, за да намеря отговора. Но наскоро ми хрумна, че Апостола пред първата питанка е поставил въпроса „Защо търпим робията си безропотно?“.
Пред втората питанка Левски може би е поставил въпроса „Защо се предаваме един други?“. Въпреки че без съмнение е бил наясно, че всяко съзаклятие съдържа в себе си и предателството.
Пред третата питанка най-вероятно Апостола е поставил въпроса „Защо чакаме някой друг да ни свърши работата и да ни донесе национална независимост?“.
Четвъртата питанка е най-печална в тази анкета. Тя е съдържала въпроса „Как ще правим държава с тоя, нашия народ, след като някой ден се освободим?“
Петата питанка Апостола я е спестил, защото сигурно е била свързана със собствената му съдба. А той е бил наясно с бъдещето си.
Не мога да подкрепя несръчните си предположения с някакви конкретни доказателства и други аргументи. Но ми се струва, че посоката на съжденията ми е правилна. Ако мислите, че греша, опровергайте ме.Любо Кольовски
Колаж: Иво Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *