Прокуратурата погва съдия Чаналова след сигнал на френския посланик

Прокуратурата погва съдия Чаналова след сигнал на френския посланик

По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет, съобщи БНР. Сигналът е заради дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания „Белведере груп“, гледано от съдия Ченалова. Случаят беше оповестен вчера от френския посланик Дьо Кабан и от изпълнителния директор на дъщерните фирми.
По повод действията на българския съд френският дипломат каза, че в българската съдебна система има „гнили ябълки“, като се аргументира с действията на Ченалова, която от известно време е в търговското отделение на СГС, но доглежда наказателното дело срещу Алексей Петров и още няколко души.
Казусът е в това, че две български фирми искат откриване на производство по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на „Белведере груп“, като делото е разпределено на съдия Ченалова. Тя назначава синдика Панайот Велков – същият, който през лятото е определен – отново от Румяна Ченалова, за синдик на ТВ7 и „Нюз7“ по друго производство. Въпреки че фирмите платили дълга си, Ченалова ги лишава от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си и дава това право на синдика.
Преди разгласяването в национален ефир, френският посланик е сигнализирал прокуратурата, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и инспектората му и Европейската комисия.
Същевременно съдията Румяна Ченалова също е изпратила сигнал до ВСС и прокуратурата с настояване за проверка. Ще се проверява случайното разпределение на делото заради съмнения за нередности.
Министерството на правосъдието пък ще проверява дейността на синдика Панайот Велков.Източник: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *