Прокуратурата поиска потвърждение на 4-годишната присъда за Цветанов

Прокуратурата поиска потвърждение на 4-годишната присъда за Цветанов

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да потвърди присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказаните СРС-та, предаде БГНЕС.
По това дело Цветанов е подсъдим за неизпълнение на служебни задължения. По него бившият вътрешен министър чу от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции „Не!!!“ на шест искания за СРС-та.
Срещу Цветанов има общо три дела в съда.ве от тях стигнаха до втора съдебна инстанция. Освен това, по което бе осъден, срещу Цветанов се очаква в САС да продължи и другото дело. По него бившият вътрешен министър е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. По него Цветанов бе оправдан на първата инстанция. Това дело е насрочено в САС за 26 януари.
Все още не е приключило на първа инстанция делото срещу Цветанов за мобилното подслушване. В Софийски градски съд то е насрочено за 29 януари. По него бившият вътрешен министър е подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари миналата година Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО – Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър „съзнателно е допуснал“ тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. Колаж: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *