Прокурорски шамар за Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Прокурорски шамар за Бойко Борисов и Цветан Цветанов

На 19 август тази година прокурор Снежана Торбова е прекратила производството срещу Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов, Васил Костов, Георги Петров и Методи Иванов, обвинени в убийството на Юри Галев, извършено на 20.06.2010 г. С това убийство бе положено началото на т.нар. дело „Килъри”, което продължава вече пета година. По това дело няколко души бяха осъдени на две инстанции на доживотен затвор за други престъпления без доказателства. Преди около месец Върховният касационен съд го върна на Апелативния съд във Варна. Нарочените от Цветан Цветанов и Бойко Борисов за килъри бяха арестувани и обявени от тях за организирана престъпна група именно след покушението над футболния бос и общински съветник от Самоков Юри Галев. През лятото на 2010 г. той бе прострелян в колата си, докато пътувал със свой приятел, близо до Боровец. Десет дни по-късно Галев почина от раните си в „Пирогов”.
Три седмици по-късно в показна полицейска акция бяха арестувани около двадесет души. На 23 юли 2010 г. на специална пресконференция премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и Бойко Найденов, тогава заместник главен прокурор, обявяват, че пет души са в основата на убийството на Галев. За поръчител е посочен Янко Попов с прякор Туци, за организатори на убийството са посочени Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов-Кеца, за пряк извършител – Георги Петров, а за човека, който е съхранявал оръжието на убийството – Методи Иванов. По време на същата пресконференция се намеква, че споменатите лица са отговорни и за други убийства. На 3 август Софийският апелативен съд освобождава задържаните поради липса на доказателства.
Тогавашното решение на съдиите се потвърждава и от днешното постановление на прокуратурата.
Проявата на независимост от съда в София е една от основните причини делото „Килъри” да бъде пренесено в Шумен. Окръжният съд там е контролиран пряко от Бойко Борисов и Цветан Цветанов чрез Нели Батанова, която бе преизбрана за негов шеф по времето на ГЕРБ въпреки скандалната си биография. Батанова се прочу с това, че пусна на свобода убийците на студента Мартин Борилски. Вместо да бъде разследвана за това и други скандални решения тя бе оставена на поста си и изигра ключова роля по делото „Килъри”. Както казахме, заради проявената независимост от софийските съдии то бе изместено на територията на Шумен. Убийството на Юри Галев изведнъж бе заметено под килима и забравено от медиите, а вместо него на така наречената организирана престъпна група бяха приписани нови убийства, извършени на територията на шуменски окръг.
Това даде повод изброените по-горе лица да бъдат отново задържани, като към групата бяха присъединени нови „членове” като бизнесмена от Велико Търново Георги Вълев. В редица публикации съм се спирал подробно на абсурдите по това дело, които без преувеличение много напомнят делата от сталински тип. Монтирани процеси, имитиращи правораздаване, които съсипват невинни хора. Сравнението ми не е изхвърляне, защото е направено и на основата на документа, който публикуваме в „Гласове” и който е изготвен от прокурор Снежана Торбова.
Въпреки че се отнася до убийството на Юри Галев, в постановлението на прокурор Торбова се съдържат достатъчно факти, потвърждаващи тезата, че организираната престъпна група около Петър Стоянов е измислица. Много от цитатите в този документ съм срещал като пледоария на адвокатите по другото дело на „Килърите“ в Шумен. Показателно е, че прокурор говори като защитник. Не защото взема страна, а защото такива са фактите. Забележете – мотивите за прекратяването на производството срещу петимата не са писани от съдия, а от техния обвинител.
Не говоря за личността, а за институцията на прокурора. По конституция обвинението трябва да се грижи и за спазването на правата на обвиняемия, което не се осъзнава достатъчно в България. Според самото обвинение престъпната група на Сумиста не съществува. За нея, както и за приписваните й престъпления няма нито едно сериозно доказателство. Нещо повече – няма, както се изразява прокурор Торбова, верига от косвени доказателства, която е непрекъсната и води до един-единствен възможен извод.
Казано по-просто – няма дори хипотетични основания да се мисли, че Петър Стоянов и останалите са килъри и са извършили престъпленията, заради които на две инстанции им е присъден доживотен затвор и заради които вече пета година са лишени от свобода. Надявам се, че това прокурорско постановление ще получи широк медиен отзвук, така както преди пет години получи пресконференцията на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Бойко Найденов, които обявиха Янко Попов и Петър Стоянов за убийците на Юри Галев. Ето защо в заглавието употребих думата шамар. Това е най-мекото, което може да се каже за решението на прокуратурата. Борисов и Цветанов са страна по това дело.
То е техен продукт и ще бъде крайно лицемерно техните имена да не се споменават и да не им се търси отговорност за думите и действията им на овластени лица. В случая именно те действат като организирана престъпна група, която едновременно извършва и прикрива престъпления. Никой не обръща внимание на следното: според прокуратурата, която е образувала досъдебното производство, убийците на Юри Галев не са Петър Стоянов и Янко Попов. Следователно убийците са други и са на свобода, а шансът да бъдат заловени след петгодишна работа в погрешна посока е нищожен. Именно Бойко Борисов като премиер и Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи са тласнали институциите в тази погрешна посока и по този начин са прикрили истинските извършители. Да се мисли, че това е проява на грешка или случайност, е наивно, да не кажа глупаво.
Именно защото стават грешки, в нормалните страни премиерите и овластените лица никога няма да си позволят да посочват извършителя на дадено престъпление, преди срещу него да се е произнесъл съда. Освен това делото „Килъри” не е изключение. По време на целия първи управленски мандат на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов си позволяваха да посочват виновниците за различни престъпления, без да имат никакви доказателства, като по-този начин прикриваха истинските им извършители. Много любопитна подробност в случая с Юри Галев е, че две седмици след общата им пресконференция Бойко Найденов, зам. главен прокурор, обявява, че Килърите са подготвяли убийството на Бойко Борисов.
Това става на 5 август 2010 г., само два дни след като Софийският апелативен съд освобождава Петър Стоянов и останалите, обвинени в убийството на Юри Галев. Изявлението на Найденов очевидно е изнервена реакция от страна на Борисов и Цветанов, които искат да видят на всяка цена нарочените от тях за килъри зад решетките. Ето цитат от новината, „произведена” от тогавашния заместник главен прокурор: „Прокуратурата действително има информация, че част от арестуваните при акцията „Килърите” са готвели покушение на премиера Бойко Борисов, заяви Бойко Найденов, заместник главен прокурор. „Не може да се отрече, имаме информация, че част от хората са приели изпълнение на подобен тип поръчка”, каза той в сутрешната програма на БНТ и БНР”. (5 август 2010 г.)
Разбира се, че тази сензация няма продължение. Целта е да се изгражда медийният образ на килърите като безскрупулни убийци, които поради липса на смъртно наказание трябва да отидат завинаги в затвора. След като това се случва в Шумен, а Петър Стоянов, Янко Попов, Васил Костов, Георги Вълев (залепен за групата по-късно) и останалите са зад решетките, Бойко Найденов, прокуратурата и МВР внезапно забравят за готвеното покушение срещу премиера.
Много пъти сме писали и за вероятните мотиви, които са накарали Борисов и Цветанов да действат толкова безскрупулно. Двама от задържаните – Янко Попов и Васил Костов, са преки свидетели на криминалното минало на Бойко Борисов в СИК. Според показанията на Васил Костов пред съда по време на делото, Борисов е отговарял за канала за наркотици за Турция, а сърбинът Сретан Йосич е дал пари, за да може Борисов да стане главен секретар на МВР. Петър Стоянов-Сумиста също е бил доста осведомен човек, а освен това е имал „неблагоразумието” да откаже сътрудничество на Цветан Цветанов и да работи (разбирай да дава пари) на ГЕРБ. По ирония на съдбата срещата между Цветан Цветанов и Сумиста се е състояла в деня на убийството на Юри Галев 20 юни 2010г. на петстотин километра от местопрестъплението във Варна пред мнозина свидетели.
За разлика от прокурор Торбова, която не намира дори мотивите, които биха накарали Янко Попов и Петър Стоянов да „убият” Юри Галев, мотиви и конкретни действия срещу двамата от страна на Бойко Борисов и Цветан Цветанов колкото искаш. Работата е там, че никой не иска да ги разследва, нито да им даде гласност. Добрата новина е, че много от престъпленията им са документирани и при промяна на политическата конюнктура нещата могат много лесно да се обърнат. И то в полза на закона.
Изнасянето на факти около делото „Килъри” и задълбаването в него може да извади наяве доста шокиращи истини както за сенчестото минало на Бойко Борисов, така и за сенчестата страна на неговото управление, която е доста по-ужасна от времената, прекарани в СИК. Прокурорското постановление на Снежана Торбова, която, разбира се, едва ли е целила това, е много силно повдигане на завесата. То е пряко изобличение на лъжите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и имплицитно обяснение на един от механизмите, по които те използваха държавата и легитимните й институции, за да унищожават неудобни свидетели, конкуренция и обикновени хора, които се изправяха на пътя им. Става дума за прости похвати като интриги, противопоставяне, арогантни лъжи и безкрупулно публично поведение.
Проблемът е, че всички все още им позволяваме да се държат така и не им търсим сметка за това. Без да иска прокурорката е постигнала този ефект, само защото си е свършила професионално работата. Имала е дързостта да го направи, което в днешно време граничи с геройството. И това е жалкото в цялата ни действителност. В края на този коментар ви предлагам няколко нейни пасажа, противопоставени на твърденията на Цветанов и Борисов по делото за убийството на Юри Галев, а вие си представете по-голямото за което ви лъжат всеки ден. За управлението на държавата и на собствените ви съдби.
Бойко Борисов в „Панорама” по БНТ, 23 юли 2012 г.:
„Искахме да съберем максимален брой годни доказателства пред съда. В МВР знаят кой е убитият и са горди, че този път прихващат всички по веригата – от поръчителя до човека, натиснал спусъка”.
От пресконференцията в Министерския съвет, състояла се на 24 юли 2012 г.:
Срещу петима от задържаните при операция „Килърите” са повдигнати обвинения за организиране на убийството на Юри Галев, останалите 15 души са разпитани като свидетели и пуснати, съобщи министър Цветан Цветанов.
Поръчителят на убийството – Янко Попов с прякор Туци, е роден през 1964 г. и живее в Самоков. Той е бил близък до Бай Миле и структурите на СИК. Шефът на федерацията по сумо и съветник в парламента Петър Стоянов-Сумиста, заедно с Васил Костов – Васко Кеца, са организаторите на дейността по убийството. Стрелецът е Георги Петров от Червен бряг. Човекът, който е съхранявал оръжието, е Методи Иванов – криминално проявен и осъден на пробация заради незаконно притежание на взривни вещества.
По думите на Цветанов Сумиста е с предишни регистрации за сводничество и изнудване. Васил Костов – Васко Кеца е бивш охранител на бай Миле и е пострадал при убийството му. Името на Костов е замесено при убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Вече са установени фактическите му извършители, но те са в неизвестност, предполагаме, че те са ликвидирани с цел да не се разплете схемата, каза още Цветанов.
В дома на Методи Иванов е открит автомат „Калашников”, пушка и 4500 патрона различен калибър и малко количество фалшива валута.
„Кой съдия има тази морална воля, човекът, който държи взрив и автомати, да отиде на пробация в обществото? Сега искам моят приятел Лазар Груев да излезе и да каже, сгрешихме с тази пробация”, коментира и премиерът Бойко Борисов факта с присъдата „пробация” на Методи Иванов, в жилището на когото са намерени голям брой боеприпаси и оръжие.
По думите на зам.-главния прокурор Бойко Найденов преди провеждането на операцията е имало игра на „котка и мишка”, хората от Окръжната прокуратура са работили денонощно.
С разбиването на тази група, в хода на разследването ще излязат още много убийства и още подготовки за такива, каза още Бойко Борисов. С днешната операция отговарям чисто политически на всички, които искат да правя съкращения в МВР, посочи премиерът.
Части от постановлението на прокуратурата с което прекратява производството срещу петимата, посочени от Борисов и Цветанов за убийци на Юри Галев:
„… в хода на разследването не са събрани категорични доказателства за това, че обвиняемият Янко Попов умишлено е склонил Петър Стоянов умишлено да умъртви Юри Галев. Въпреки положените усилия не се установи мотив за това … Показанията на свидетеля Борислав Йорданов не са достатъчно логични и последователни и противоречат на показанията, дадени от защитения свидетел …
Същевременно всички близки до Юри Галев отричат да е споделял с тях за конфликт с обвиняемия Попов. Разпитани са като свидетели и лица, работили през 2009–2010 г. в ресторантите на пострадалия и на обвиняемия Попов, всеки от които също отрича да е видял или чул за конфликти между тях по повод конкуренция между двете заведения. Свидетели твърдят, че дв мата били в приятелски отношения …
Не са събрани безспорни доказателства и за това обвиняемият Петър Стоянов да е извършил престъпление по чл 116, ал. 1, т. 6, пр. 1, пр. 2 … от НК. Няма такива доказателства той да е имал причина да иска смъртта на Юри Галев и да е подбудил обвиняемите Костов, Иванов и Петков да извършат престъплението, за което са обвинени, нито за това преди и по време на извършване на деянието да е подпомогнал престъпната им дейност …
Не са събрани доказателства за плащания между обвиняемите преди и след 20.06.2010 г. …
Не са събрани никакви преки доказателства – самопризнания на обвиняеми, показания на очевидци, намиране на средството на престъплението и на годни дактилоскопни и/или биологични следи от местопрестъплението. Приобщените косвени доказателства, на първо място анализираната техническа експертиза на мобилните комуникации, както и свидетелските показания, не са достатъчни, за да обосноват обвинението по категоричен начин…”
В настоящия казус не са събрани доказателства относно това, обвинения за подбудител и помагач Петър Стоянов и за обвинените за помагачи Васил Костов и Методи Иванов да са снабдили обвинения за пряк извършител Георги Петков с оръжието, с което е извършено престъплението.
Обвинението по чл.116, ал.1, т.9 от НК е свързано с доказване на наличие на предварителна организация в спокойна обстановка, но срещу посочените лица не са събрани такива доказателства.
Не е установено обвиняемия Петър Стоянов от неустановена дата през 2008г. до 23.07.2010г. в гр. София и в гр. Червен бряг да е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група….
Не са събрани доказателства за нито един от елементите на чл.93, т.20 от НК. Няма такива за структурирано трайно сдружение, тъй като няма данни за времето на продължителност на такава група. С оглед недоказването на деянието по чл. 116 от НК, недоказан остава и елементът относно целта на групата. Други престъпления, извършени в съучастие от тези лица в това производство, не са установени. За да е налице ОПГ, дейността не следва да се характеризира като инцидентна, т.е. по повод определено престъпление. В настоящия случай не е доказано по несъмнен начин дори съучастието на посочените лица в престъплението по чл.116 от НК, още по-малко трайно сдружение между тях. Не е установено обвиняемия Стоянов да е инициатор за създаване на такава група, а останалите привлечени за това престъпление да са участници в нея.Явор Дачков
www.glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *