Протест накара общинари да забележат водния режим в Павликенско

Протест накара общинари да забележат водния режим в Павликенско

© Дневник

Множество села нямат вода вече над три години, общинският съвет едва сега отдели 1, 4 млн. лв. за проучване на проблема.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Мъчителният воден режим за поредна година в жегата в двайсетина села във великотърновската община Павликени изкара гражданите на протест. Жители на Горна и Долна Липница, Върбовка, Димча, Карайсен, Лисичери, Недан, Патреш, Батак и др. се събраха в четвъртък следобед под прозорците на кметството, докато общинският съвет заседаваше по въпросите на бюджета.С легени, кофи, чадъри с улеи за събиране на дъждовна вода и живописни плакати хората, сред които англичани, белгийци и германци, които са инвестирали в имоти тук, се възмутиха от бездействието на кметството в Павликени по водните проблеми. Основното негодувание се дължеше на решението на кмета Емануил Манолов да предложи спечелени в съдебно дело 4 млн. лв. за преасфалтиране на улици в града и в съседната Бяла Черква, докато селата наоколо стоят на сухо и имат вода само от време на време. Точката беше последна в дневния ред и дотогава атмосферата се нажежи и вън, и вътре. © Дневник

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

В крайна сметка възмущението на протестиращите беше чуто и общинският съвет прие по предложение на кмета 1,414 млн. лв. да се внесат във фонд за проучване и проектиране на водните проблеми в населените места в региона.След края на заседанието кметът беше пресрещнат от възмутени граждани, които му поискаха сметка защо бездейства. Емануил Манолов, който завършва третия си мандат и се кандидатира за четвърти, се опита да обясни на възмутените хора, че прави каквото може. Най-красноречив беше белгиецът Бруно от с. Горна Липница, който директно го попита защо нищо не прави. Протестиращи упрекнаха кмета, че показността – множеството фестивали и концерти, които общината организира – е пир по време на чума. „Подайте си оставката!“, призова мъж и попита кога Манолов се е запознал с Гайтански. „Преди 2-3 години дойде да се запознаем“, гласеше отговорът. Екоинспекцията на Велико Търново потвърди – горене на боклук край Павликени ще замърси природатаВъпросът не беше случаен. Протестът беше организиран от гражданското сдружение „Ти решаваш“, което се учреди от организаторите на подписката срещу намерението на „Петрургия“ ООД на Румен Гайтански да строи във Върбовка завод за каменна вата с енергоизточник мегаинсталация за горене на отпадъци. По казуса в момента се водят дела в съда, след като директорът на регионалната екоинспекция се произнесе с отказ за инвестицията.“Не е лесно. Работим с всяко село. Търсим стари водоизточници. Загубите са 75%, няма как да пусна водата, кажете как да стане“, каза още кметът и увери, че безводието е сред важните за общината проблеми. „В сряда идват парите“, увери той за проект в едно от селата, а жител му отговори: „Значи в края на лятото ще се окъпем?“На протестиращите беше препоръчано да се обърнат към концесионера на водата ВиК „Йовковци“, който взема парите на абонатите, без да им предоставя услуга. В него мажоритарен дял има регионалното министерство и реално атаките на гражданите трябва да се насочени към дружеството и неговия принципал, възмути се друг кмет, присъствал на разправията на гражданите с Манолов. © Дневник Белгиецът Бруно попита кмета Манолов на чист български защо не прави нищо срещу безводието.

Всичко, което трябва да знаете за:
Региони (7392)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *