Протест срещу разпродажбата на общински терени

Протест срещу разпродажбата на общински терени

Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени ще се проведе днес във Варна. Той е насрочен за 18.30 часа в градинката между булевардите „Република“ и „Сливница“. Протестът се организира от групи и лица, които са за запазване на зелената екосистема в града, уточнява Varna24.bg.

Недоволството им е породено от продажбата на близо 9 декара, частна общинска собственост, които се намират в район „Младост“, на кръстовището на булевардите „Сливница“ и „Република“ (в непосредствена близост до Делта Планет мол) – там където за днес е организиран протестът.

Целта на продажбата е там да се построи сграда, като част от нея бъде за нуждите на администрацията на район „Младост“, чийто сграден фонд е в много лошо и нефункционално състояние.

Заради това инициативна група ще се вдигне днес. Публикуваме текста за протеста им без редакторска намеса:

Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени във Варна! Поредното решение на Общински съвет планира да ни отнеме залесен с 300 големи дървета терен от 9 декара.

Мястото е иглолистна гора, то е най-голямото зелено пространство в района – с далекопровод, дере и водосбор, с важно значение за добрата градска среда в района.

Спорното общинско решение е след поредица подобни практики, като само преди три години местният съвет реши да продаде 118 общински имота.

Диктатът на управляващото местната власт мнозинство безочливо разпродава общата собственост – не в интерес на гражданите и перспективното развитие на Варна, но за сметка на едни тесни, временни, корпоративни интереси. Така, в ущърб на Варна и гражданите общинските терени се продават и се застрояват: скоропостижно, високо и плътно.

Без прозрачност, без обществена подкрепа, извън познатите устойчиви стандарти и добри практики: Варна се разпродава, гетоизира, презастроява именно в резултат работата на Общински съвет мандат 2019 -2023.

Участниците в този формат са полагали клетва да защитават нуждите на града и единствено обществените интереси на гражданите. В същото време, нарочно, горделиво градоуправителите инициират огромни разходи за разни ремонти на ремонти, които се плащат с борчове и продажба на зелени градски места.

Така Варна губи огромни ресурси и площи публични терени, а ние гражданите губим доверие в местните политици, виждайки, как те защитават не гражданските, а едни тесни търговски интереси.

Днес местните политици нямат общественото доверие и легитимност да управляват публичните блага, затова трябва да се ограничат техните тиранични действия. Липсата на всякаква принципност между икономическите, социални и екологични местни практики на управниците от последния мандат ще остане в историята на Варна като най-голямата ни известна дълготрайна и значима злоупотреба с обществени ресурси.

В случая и преди да се случи скандалното решение за продажба на въпросните 9 дка с граждани от кв. Младост се срещнахме с общинските съветници. Апелирахме представителиоте на Общината да съхранят тези 9 дка публичен имот. Срещнахме пълна незаинтересованост и узнахме, че въпросното решение вече е взето от тяхната задруга: задкулисно, зависимо. Уви, ние видяхме нашите избранници като едни задължени (към #няКОЙ), безполезни за обществото оператори на някакви корпорации.

И стана известно, че общинските съветници са загубили реална връзка с гражданите, със свободните избиратели и вместно открит, включващ жителите процес за взимане на решения, те просто ликвидират обществените ресурси. В същото време тези политици си придават важност, като парадират с дългогодишния си (без)подобен опит, с разни псевдоекспертни мнения, преднамерени оценки и намеренията на кмета да се разпродават всякак, всякакви общински терени.

Разбирането как тука стана така идва и от архивната история какво местните политици първоначално като кандидати бяха обещали, а после като общински съветници реално направиха, гласуваха, решиха, та се стигна до всичките тези видими резултати.

Самоуправството и злоупотребата с власт на местните политици налагат един нов модел да се инициира гражданска активност, публичност и застъпничество за обществото на Варна в местната власт, за ограничаване на непрозрачните практики, корупцията, лобизма на строителните компании.

Тогава ще се наложи един по- открит и отговорен модел за градско управление, за да се увеличи доверието и условията да се опазят интересите на Община Варна.

От „Варна диша“ допълват:

Мнозинството в този Общински съвет с нищо не показа, че мисли за Варна, нейните жители и гости. В края на своя мандат очевидно се кани да прокара частни интереси, които ще се отразят негативно на бъдещето на града.

Поради тази причина настояваме за:

– Отмяна на решението за продажба на горичката м/у бул. „Република“, бул. Сливница и ул. „Младежка“ (до Планет МОЛ).

– Спиране на 25-годишната концесия за спирките на Варна.

– ОбС и администрацията на кмета да не взема никакви дългосрочни решения, касаещи града като устройство на територии, продажба на имоти и концесии до изтичането на мандатите им.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *