Професията, която половината руснаци искат да работят

Професията, която половината руснаци искат да работят - 1

Професията, която половината руснаци искат да работят

Почти половината от анкетираните руснаци искат да изградят кариера в IT сферата, 11% от тях са готови да преминат към професията в рамките на една година, но пазарът на труда е пренаситен с начинаещи специалисти, се съобщава в проучване на Hi-Tech Mail.ru.

Други 33% от анкетираните не искат и не планират да стават специалисти в областта на информационните технологии, допълва проучването. Останалите (21%) вече работят в IT индустрията. През следващите години 22% от анкетираните планират да преминат към IT, а 11% в рамките на 1 година.

Също така 41% от респондентите са привлечени от IT сектора преди всичко с добри заплати и други бонуси. Други 34% отбелязват търсенето и стабилността на пазара на труда на специалисти от този профил. 9% смятат социалния статус и себереализацията за най-важни предимства.

„В същото време притокът на желаещи да изучават IT и свързаните с тях области в Русия днес е достатъчен, а на пазара на труда продължава да липсват IT специалисти – по-специално пазарът на труда е пренаситен с начинаещи специалисти, но има остър недостиг на специалисти от средно и висше ниво“, каза главният изпълнителен директор на ANO Цифровая икономика“ Сергей Плуготаренко.

„Затова за специалистите, започващи кариерния си път в ИТ, основното е да увеличават практическия си опит още по време на обучението си и постоянно да подобряват нивото си на знания“, заключи той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *