ПРОФ. ИВАН КАРАЙОТОВ С ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА СИ В ПОМОРИЕ

ПРОФ. ИВАН КАРАЙОТОВ С ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА СИ В ПОМОРИЕ

10-годишният труд видя бял свят с помощта на лаборатория „Лина“ и д-р Васил Костадиновв
Незабравима съботна вечер бе подарена в Поморие. В стилната обстановка на хотел „Къщата с часовника“ се състоя премиера на книгата „Анхиалос през Античността“ на проф.д-р на и.н. Иван Карайотов. Многогодишните изследвания на бившия директор на бургаския археологически музей видяха бял свят, благодарение на спомоществователството на д-р Васил Костадинов и медико-диагностична лаборатория „Лина“.
Карайотов е продължител на делото на проф. Михаил Лазаров. Луксозното издание е дело на издателство „Либра Скорп“, чийто директор инж. Денчо Михов също уважи премиерата. Литературният критик Георги Райков разходи публиката през Античността и увлекателно разказа за десетилетните усилия на автора да събере епиграфските и археологически паметници от Древно Анхиало. Книгата събира проучванията от 1829 година, през чешкия изследовател и пътешественик Константин Иречек, до наши дни.
От монографията на Иван Карайотов става ясно, че в продължение на 5 хилядолетия е имало живот в анхиалското поле. Авторът на хиляди статии и на английското издание „Монетосеченето в Месамбрия“ разказа за археологическите проучвания в региона, както и за първите находки от древния град, който са в руски музей.
Книгата ще отиде в големите световни библиотеки, според издателя на „Либра Скорп“, като техни исторически издания са вече в Английската кралска библиотека, в Библиотеката на Конгреса на САЩ, Руска национална библиотека и в десетки световни хранилища на библиографски ценности.
Изискан коктейл и Моцартови творби, в изпълнение на Донка Владимирова – флейта и Донка Саян – виолончело, бяха част от духовния празник на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *