Проф. Николай Радулов: Виждаме опит да бъде използвано реполитизираното МВР в полза на някой на идващите избори

Проф. Николай Радулов: Виждаме опит да бъде използвано реполитизираното МВР в полза на някой на идващите избори - 1

Проф. Николай Радулов: Виждаме опит да бъде използвано реполитизираното МВР в полза на някой на идващите избори

„Когато иска, полицията може да работи бързо, особено при подобен тип убийства, които аз квалифицирам като битови. Това се случва в условията на много сериозно гражданско недоволство – след домашното насилие, убийството в Цалапица. Хората са много изнервени“, коментира експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР проф. Николай Радулов в студиото на „Денят ON AIR“.
Той добави, че започнатите рокади в МВР допълнително са накарали полицаите да работят по-бързо и качествено. Проф. Радулов определи рокадите по върховете в системата като „реполитизиране на МВР“.
„Това отговаря на плана на сега управляващите, който изслушахме в записа, предоставен от Радостин Василев. Всичко се извършва както го чухме в записа. Това ще доведе до нови проблеми, свързани с недостатъчна компетентност. Хората от средите казват – „не искаме да ни повишат, ако съм началник на районното, ще си отида след 3-4 месеца“, даде пример експертът по национална сигурност.

По думите му смените в ОДМВР се правят заради предстоящите избори.

„В записите се казва – „трябва да направим избори с наши служби и наше МВР“. Виждаме опит да бъде използвано реполитизираното МВР в полза на някой на тези избори. Има много места, на които непрекъснато по време на изборния процес се подават сигнали, от МВР зависи дали ще се реагира на тях“, каза проф. Радулов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият секретар на МВР коментира статистиката, която ведомството отчита за разкриваемостта на престъпленията. Официалните данни показват, че 47% от престъпленията са разкрити.

„В момента се твърди, че престъпността е около 82 000 извършени престъпления, релано те са минимум 3 или 4 пъти повече. По нерегистрираните престъпления не се работи. Така има разкриваемост 6-7%“, показват изчисленията на проф. Радулов.

Гостът уточни също, че тези 47% са отчетени като разкрити случаи с открит извършител, но поне половината от делата падат и заподозрените биват освободени.

Като проблем в системата на МВР проф. Радулов посочи подготвеността на разследващите полицаи. А „голяма част от делата падат в съда заради некачествена работа и прибързаност“.

Експертът по сигурността коментира, че рокадите в МВР се правят немотивирано.

„Този начин на разчистване на двора – нямаме достатъчно качествена причина, която да ни се покаже защо се махат, няма и качествена причина защо се назначават нови“, добави проф. Радулов.

Във връзка с възнагражденията в МВР той подчерта, че има огромна разлика между заплатите на полицаите, които работят на терен и тези зад бюро.

„Голяма част от ръководните служители получават 3 000 – 6 000 лв., плюс средства по европейски програми, някои хора в министерството получават още 5 000 – 6 000. Така някои хора в министерството получават по 15 000 лв. месечно. В същото време човек с 20 г. служба – 1700 лв., а си рискува кожата. Полицаите са недоволни не защото са бедни, а защото виждат как тези над тях са с пълни джобове“, заяви проф. Радулов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *