Проф. Телеб Рифай: Туризмът се основава на два актива – културно наследство и природа

Проф. Телеб Рифай: Туризмът се основава на два актива – културно наследство и природа

Проф. Телеб Рифай е генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), която е част от системата на ООН. В интервюто с Бойко Василев в „Панорама“ той показа пътят, по който България трябва да поеме, ако иска да се развива в туризма и превърне в предпочитана туристическа дестинация на световно ниво.Ето и част от по-интересното, което проф. Телеб Рифай споделя в интервюто:
Туризмът се основава на два актива – културно наследство и природа. Ниските цени никога не могат да бъдат конкурентно предимство.
България е разработила своето Черноморие до нивото на наситеност. Сега предизвикателството е да се разнообрази продукта. Трябва да се обърнете малко назад и да помислите за културния туризъм, за историческите си корени, за археологията от римско време, византийско време; планинския туризъм, селския туризъм. Ето там са силните страни на България, които я отличават от другите… Другото можете да го намерите навсякъде.
…България е идеалното място за туризъм и целият свят ще види това в момента, в който се появи политическа воля и направите усилия за това. А политическата воля трябва да дойде от върха на политическата пирамида. Всичко останало са детайли.
…Туризмът не означава да се създаде едно качествено място, а качествено място не означава високи цени. Качествено място означава едно преживяване на всички равнища, а също така отговорен и устойчив туризъм. Не е важна бройката на туристите, а отражението, въздействието, което туризмът ще има върху хората в страната и качеството на преживяното от страна на туриста, и ползите, които ще останат след неговото посещение – разходите, които е направил, откритите работни места… Никога не се насочвайте към евтиното, не се конкурирайте на базата на цени или макро туризъм. zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.