Проф. Телеб Рифай: Туризмът се основава на два актива – културно наследство и природа

Проф. Телеб Рифай: Туризмът се основава на два актива – културно наследство и природа

Проф. Телеб Рифай е генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), която е част от системата на ООН. В интервюто с Бойко Василев в „Панорама“ той показа пътят, по който България трябва да поеме, ако иска да се развива в туризма и превърне в предпочитана туристическа дестинация на световно ниво.Ето и част от по-интересното, което проф. Телеб Рифай споделя в интервюто:
Туризмът се основава на два актива – културно наследство и природа. Ниските цени никога не могат да бъдат конкурентно предимство.
България е разработила своето Черноморие до нивото на наситеност. Сега предизвикателството е да се разнообрази продукта. Трябва да се обърнете малко назад и да помислите за културния туризъм, за историческите си корени, за археологията от римско време, византийско време; планинския туризъм, селския туризъм. Ето там са силните страни на България, които я отличават от другите… Другото можете да го намерите навсякъде.
…България е идеалното място за туризъм и целият свят ще види това в момента, в който се появи политическа воля и направите усилия за това. А политическата воля трябва да дойде от върха на политическата пирамида. Всичко останало са детайли.
…Туризмът не означава да се създаде едно качествено място, а качествено място не означава високи цени. Качествено място означава едно преживяване на всички равнища, а също така отговорен и устойчив туризъм. Не е важна бройката на туристите, а отражението, въздействието, което туризмът ще има върху хората в страната и качеството на преживяното от страна на туриста, и ползите, които ще останат след неговото посещение – разходите, които е направил, откритите работни места… Никога не се насочвайте към евтиното, не се конкурирайте на базата на цени или макро туризъм. zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *