Проф. Христина Вучева: В момента фискалният резерв е достатъчен да покрие дори увеличения дефицит. Фондът за гарантиране на влоговете трябваше сам да си набави средствата, като потърси заем – той имаше достатъчно време да направи това

Проф. Христина Вучева: В момента фискалният резерв е достатъчен да покрие дори увеличения дефицит. Фондът за гарантиране на влоговете трябваше сам да си набави средствата, като потърси заем – той имаше достатъчно време да направи това

Поемането на нов заем за 4,5 млрд. лева в оставащите 45 дни до края на годината е рекорден в най-новата ни история след 2000 г. От тогава до момента никога не сме взимали такъв голям заем за толкова кратък период, споделя проф. Христина Вучева за БГНЕС.
Все още няма достатъчно ясна информация защо е необходимо той да бъде емитиран. Един от мотивите за вземането на нов заем е съществуващият дефицит. Но в момента фискалният резерв е достатъчен да покрие дори увеличения дефицит.
Дори ако този дефицит се увеличи с 1,3 млрд. лева, както предлага правителството, и стигне 2,4 млрд. лева, той все още може да се финансира от съществуващия фискален резерв.
Ако търсим пари за Фонда за гарантирането на влоговете, там се касае за около 1,5 млрд. лева, или в най-лошия случай цялата сума е 2 млрд. лева. Но Фондът за гарантиране на влоговете трябваше сам да си набави средствата, като потърси заем. Той имаше достатъчно време да направи това, защото за недостиг се заговори още през месец юни. Сега това вече е невъзможно и всички подкрепят идеята той да получи заем от държавния бюджет, който съм убедена, че Фондът никога няма да може да върне.
По моя преценка е достатъчна емисия нов дълг до 3,5 млрд. лева за покриване на нуждите. Не е за предпочитане такъв голям кредит да се търси на вътрешния пазар, защото се ограничава вътрешното кредитиране. Привличането на средства отвън е по-ефективно за развитието на икономиката. Но за външния пазар трябва да се вземат предвид някои фактора, защото те определят каква лихва ще платим. Смятам, че Министерство на финансите са направили съответния задълбочен анализ. Това е въпрос на сметка – каква лихва ще се плати и какво ще е въздействието върху страната.Професор Христина Вучева, финансист. Тя е вицепремиер и министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995/ на България след промените през 1989 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *