Психиатърката Цветеслава Гълъбова: Позитивното мислене граничи с шизофренното. Много е полезно да се мисли реалистично и критично

Психиатърката Цветеслава Гълъбова: Позитивното мислене граничи с шизофренното. Много е полезно да се мисли реалистично и критично

Мислейки позитивно, ние губим представата за реалността, критичността си и аналитичността си. Това каза психиатърката Цветеслава Гълъбова по bTV тази сутрин.
Позитивното мислене се родее много с шизофренното мислене. При него има тежка дезинтеграция с разпад на личността и там мисленето става изключително обърнато към себе си. Шизофреникът се води само от вътрешни стимули, казва Гълъбова.
Тя обяснява, че за позитивното мислене излизат поне 2000 книги годишно, които ни внушават, че еди какво си се е случило, тъй като не сме мислили достатъчно позитивно и ни вменяват вина.
Стремежът към позитивното мислене се базира на древни заложени у човека вярвания, затова ходим на врачки. Човек си мисли, че с позитивното мислене е овладял мисленето си и нищо лошо не може да му се случи. Но това не е така, казва Гълъбова.
С лошите случки се справям биткаджийската. Имам само една загубена битка и тя е с болестта на майка ми, която си отиде от рак, посочва д-р Гълъбова. Тя допълва, че обикновено анализира защо е в това или онова настроение и се опитва да го коригира.
По думите на психиатърката т.нар. „позитивно мислене“ се е превърнало в бизнес – издаване на книги и семинари. Много от семинарите на служители в разни фирми са част от този бизнес, но да не се забравя, че гурутата са стигнали до там, благодарение на много труд, допълва тя. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *