ПУРКО ЗАСТРЕЛЯ АЛЕКО. Г-Н БАЛКАНСКИ ИМА АЛИБИ

ПУРКО ЗАСТРЕЛЯ АЛЕКО. Г-Н БАЛКАНСКИ ИМА АЛИБИ

Пурко е избирателят на Борисов. Пурко е човекът, предпочел глуповатата и направо глупава ухилена физиономия на Плевнелиев. Пурко обича Андрешко. Пурко си мрази държавата, а подкрепя управниците си, които го водят до неизменната мизерия.
„ГОСПОДИН ЗА ЕДИН ДЕН“ е забележителен филм. Лентата е заснета през 1983 г. под режисурата на Н. Волев. А ни показва нашето съвремие през 2015 г. и още 25 години назад. Показва ни, че за пет петилетки единственото нещо, което ни донесе т. нар. демокрация, е „удоволствието“ да се огледаме в някоя бутикова витрина и там да видим себе си – в шаяка и в окъсаното мърляво елече от овча кожа, ощавена от външната страна. Пурко, главният герой, е еманация на нашия наивитет и приматните ни състояния, в които изпадаме, когато се появи поредния „спасител“ – някакъв измислен цар, предводител със син пламък в очите или друг негодник с левашки обещания и добре опаковани лъжи.
Ние всички сме в една или друга степен разни Пурковци – шаячни индивиди, оглупели от беднотия и назлобени от невъзможността да намерим възмездие за това, че сме допуснали да ни докарат до това мизерно и мерзко положение.
Пурко е синтетичен образ на националната ни глупост и простотия. Странно е, че Н. Волев и сценариста на филма са успели да прозрат всичко това цели шест години преди старта на катастрофата ни.
Пурко е избирателят на Борисов. Пурко е човекът, предпочел глуповатата и направо глупава ухилена физиономия на Плевнелиев. Пурко обича Андрешко. Пурко си мрази държавата, а подкрепя управниците си, които го водят до неизменната мизерия. Странен човек е Пурко. Пурко е готов да си извърти задника и да заплюе Путин, но е готов да лепне мокра целувка на Меркел, Обама и Юнкер. На Пурко не му пука какво ще сложи на масата си утре. За него е важна вересията в селската кръчма. Ден да мине, друг да дойде. После ще му мислим. Пурко обича изборите и келепира, който те носят. Няма съществена разлика между Пурко и циганите от махалата. И няма значение дали Пурко е завършил някой частен университет, колко дипломи има и какво МПС шофира – важното за Пурко е да има измислена биография, а жена му да гледа турски сериали, докато Пурко спи с любовницата си.
Знаете ли, Пурко застреля Алеко! Бай Ганьо има алиби.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *