Путин атакува един от най-богатите руски олигарси, запорират активите му

Путин атакува един от най-богатите руски олигарси, запорират активите му - 1

Путин атакува един от най-богатите руски олигарси, запорират активите му

Руската генерална прокуратура започна съдебно производство срещу Андрей Мелниченко, един от най-богатите олигарси в Русия и отявлен критик на инвазията в Украйна, предава Си Ен Ен, съобщи Vesti.bg.

Мелниченко е основател на „Юрокем”, производител на торове, и СУЕК, производител на въглища. Състоянието му се оценява на 13 милиарда долара според индекса на милиардерите на „Блумбърг”. Делото, според уебсайта на Свердловския районен съд на Красноярск, е насочено срещу Мелниченко и две от неговите компании. Въпреки че конкретните подробности остават неразкрити, предварителното изслушване е насрочено за 7 септември.

Още новини от Украйна

Руските медии цитираха документи, публикувани в канал в Телеграм, че държавата иска да национализира сибирската енергийна компания „Сибеко”, която беше придобита от Мелниченко преди пет години и управлява няколко топлоелектрически централи. Главната прокуратура на Русия е поискала запор на всички акции и активи на „Сибеко” в полза на държавата.

Самият Мелниченко се намира в Обединените арабски емирства. Той е санкциониран от Европейския съюз и САЩ, тъй като е присъствал на среща с Путин в първия ден от инвазията в Украйна. „Фактът, че е поканен да присъства на тази среща, показва, че той е член на най-близкото обкръжение на Владимир Путин”, гласи позицията на ЕС. По-късно обаче Мелниченко разкритикува войната в Украйна.

„Събитията в Украйна са наистина трагични. Имаме спешна нужда от мир”, каза Мелниченко пред „Ройтерс”. „Като руснак по националност, беларусин по произход и украинец по кръв, изпитвам голяма болка и недоверие, като съм свидетел как братски народи се бият и умират.”

Путин разкритикува руските бизнесмени, които са се преместили в чужбина, и поиска активите на компании с руски операции да бъдат репатрирани. ТАСС съобщи миналата седмица, че Путин е наредил на властите „да ускорят прехвърлянето на бизнес активи, на първо място, в ключови сектори и отрасли на икономиката, към руската юрисдикция”.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *