Пълен провал на служебното правителство в Брюксел – ЕК отказва да пусне еврофондовете

Пълен провал на служебното правителство в Брюксел – ЕК отказва да пусне еврофондовете

С провал завърши посещението на служебния вицепремиер Илияна Цанова и на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова в Брюксел и срещата им с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан.
От съобщението на Правителствената информационна служба става ясно, че Европейската комисия няма намерение да размрази плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ и по Оперативна програма „Регионално развитие“ преди края на мандата на служебното правителство.
Така служебните министри няма да успеят да изпълнят и един от приоритетите им, заложени от президента Росен Плевнелиев при представянето на състава на служебното правителство. „Ще работим за размразяване на двете спрени оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. За това обаче трябват време и пари за финансови корекции, за разплащане и ускоряване на строителството“, заяви президентът Росен Плевнелиев на 5 август в Гранитна зала на „Дондуков“ 2. По всичко изглежда ЕК продължава да смята, че системите за управление и контрол на еврофондовете у нас не гарантират прозрачното им разпределение.
„Първата ни задача е да намерим решение за спрените ни програми“, заяви по време на разговора с българските представители еврокомисар Йоханес Хаан. Той постави акцент върху необходимостта България да покаже ефективното функциониране на системите за управление и контрол.
Брюксел замрази плащанията по ОПОС в края на 2013 г., заради нарушения при обществените поръчки в периода 2010-2013 г. С вчерашните си решения служебното правителство реално призна, че при обществените поръчки, сключени в мандата на ГЕРБ 2010-2013 г., са допуснати груби нарушения.Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *