Първият дипломат на Киев: Нуждаем се от оръжия с голям обсег, а не от прогнози

Първият дипломат на Киев: Нуждаем се от оръжия с голям обсег, а не от прогнози - 1

Първият дипломат на Киев: Нуждаем се от оръжия с голям обсег, а не от прогнози

Украйна не се притеснява от песимизма на Запада по отношение на целите на контраофанзивата си, заяви външният министър Дмитро Кулеба в интервю за „Политико“.

„Не е необходимо да доказваме каквото и да било. Успехът ни ще възнагради оптимистите, като същевременно ще разруши репутацията на съмняващите се“, каза Кулеба.

Той призова коментаторите да проявят предпазливост при „дългосрочни прогнози“, а съюзниците да проявят по-голяма решителност при предоставянето на военна помощ.

„Това, от което се нуждаем обаче, са повече способности с далечен обсег, за да постигнем повече краткосрочни резултати“, каза Кулеба.

Украинските пилоти започнаха да се обучават на изтребители F-16, произведени в САЩ, и провеждат тестове на шведски самолети „Грипен“. Междувременно Украйна продължава да оказва натиск върху Германия и САЩ за предоставяне на ракетни системи с далечен обсег на действие.

Германската крилата ракета Taurus и произведената в САЩ ATACMS имат по-голям обсег на действие от френската SCALP и британската Storm Shadow – еквивалентни ракетни системи, които Обединеното кралство и Франция вече предадоха на Украйна.

На фона на призивите на Украйна за помощ някои западни анализатори се усъмниха в способността на украинската армия да изпълни основните цели на контранастъплението. На 18 август в. „Вашингтон пост“ съобщи, че според американското разузнаване украинските сили няма да могат да достигнат Мелитопол тази година.

Окупираният от Русия град Мелитопол в Запорожка област е важен логистичен център за руската армия.

Кулеба обаче се отърси от мрачния доклад.

„Приемаме подобни забележки с разбиране“, заяви външният министър на Украйна. „Според неназовани официални лица, генерали и анализатори Украйна е трябвало да престане да съществува в рамките на три до десет дни през февруари 2022 г.“, добави той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *