Пpехвърлянето на луксозните джипове от горските стопанства на НСО е престъпление, на ход е прокуратурата*

Пpехвърлянето на луксозните джипове от горските стопанства на НСО е престъпление, на ход е прокуратурата*

ГОСПОДИ, СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА И СИ ПРИБЕРИ ПРЕСТЪПНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ
Нито един народ, и най-глупавият, и най-бедният, и най-непросветеният не заслужава да го управляват престъпници, които с чудовищна наглост демонстрират, че законът е само за простосмъртните…
Днес, в сутрешния блок на bTV, станахме свидетели на факти и обстоятелства /както казват юристите/, свързани с начина на ползване на държавната собственост, които пред очите на цяла България показаха най-малко три неща:
• управляват ни престъпници, които се вживяват в ролята на висши господари;
• управляващите ползват закона САМО за собствена употреба;
• управляват ни чудовищно неграмотни хора (защото, ако не е така, още в студиото следваше да бъде арестуван този зам. министър на земеделието и храните, някой си Георги Костов).
Защото въпросът за джиповете като такива и по специално джипа, лично возило на премиера Борисов, няма особено значение от гледна точка използване или предоставяне или целесъобразност. Такъв ракурс ще ни накара отново, може би малко по-сурово, или по-атрактивно или по-зловещо да възприемем собственото си присъствие наред с падишаха, шейха или просто царят на нашата държавица.
Този връх на цинизма, днес най-точно посочи във Фейсбук, главният редактор на сайта Офнюз – Владо Йончев, който каза че „Джиповете за по 240 000 лева не ми били за шейхове, най ми били за шейх Борисов. Лично си го шофира. Щото е беден да си купи сам, му го купихме ние, с нашите пари. Това е есенцията на корупцията.“
Прав е, абсолютно прав. Това наистина е така.
Но аз искам да задам няколко въпроса, въпроси към тези, които го вършат и към онези „които мълчат“ (цитирам един поет).
1. Прави ли разлика някой между публична държавна собственост и частна държавна собственост и кой коя има право да управлява?
2. Знае ли някой как се разпорежда с едната и другата собственост?
3. Знае ли някой, че разпореждането с тези скъпи джипове от частна държавна в публична е престъпление…?
4. Как така се попълва с активи парка на НСО, който има такова право само през бюджета и през предоставения му бюджет? И не е ли това измама по отношение на гласувания, одобрения бюджет?
5. Знае ли някой, че частната държавна собственост може да премине в бюджета само по реда на закона и само бюджет да позволи разпореждане…?
6. Атракцията, че Борисов кара този автомобил лично, че щял да го върне или, че дори да каже нещо като:„Обещавам, следващият път, когато стана премиер, ще поръчам в Русия една „Лада Нива” да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от …. международни босове, които съм залавял и екстрадирал. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола… Добре, ще поема и този риск… Но ще бронирам една „Лада Нива” и ще се возя в нея.” само показва нивото на опростачване, нивото на свинщината, в която ни карат да живеем.
Защото престъплението е на лице, пред очите на всички ни. На екран. С доказателства, не само тези събрани от телевизията, а и от документи, от изявления на зам. министър, от признанията на самия премиер.
Първо: Разпореждане с частна държавна собственост без правно основание. (Тази собственост е предназначена за работа, за бизнес, за печалба, за данъци, за пълнене на бюджета). Но никой няма право да се разпорежда в нечия полза, без правно основание, за сметка на частната държавна собственост, която е на всички нас.
Второ: Ползване на частна държавна собственост без правно основание, при това по начин по който нейното предназначение изчезва, свежда се до минимум;
Трето: Показна измама. Уж бюджета се гласува, приема, разпределя от НС. Този случай показва, че народна събрание няма. Бюджета на НСО се определя от царя. А по аналог може достатъчно основателно да предположим, че и другите бюджетчета се пълнят извън онова, което парламентът е решил.
Четвърто: Престъплението е особено тежък случай, защото освен размера на финансовите и управленски щети, престъплението с джиповете води до нечувани и невиждани по размер косвени щети – морални, социални, човешки. Щети, които завинаги ще закотвят в душите ни безнадеждността, че може нещо да се промени. По този пункт Борисов надмина себе си.
И ще е добре, ако някой от неговите съветници му пошушне, че проведения светкавичен разговор с началника на НСО Ангел Антонов с искане да бъдат върнати превозните средства на държавните горски предприятия, които са били предоставени на службата е на практика ПРИЗНАВАНЕ НА ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, при това съобщено от правителствената информационна служба.
Ще ми се да завърша с нещо, което чуват студентите в първи курс: Установяването и защитата на правата на собственост е една от най-комплексните и най-сложни съвкупности от въпроси, които всяко общество трябва да разреши по някакъв начин.
А ние сме дали право за това на самозабравили престъпници. До кога?
СЕГА НА ХОД Е ПРОКУРАТУРАТА!
Любо КОЛЬОВСКИ
Снимка: Всеки ден
*Заглавието е на Зад кулисите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *