Работата на журналистите не е само да показват и да питат. Ако не отидат там, където се намира отговорът на техните въпроси, значи всичко е вятър и мъгла

Работата на журналистите не е само да показват и да питат. Ако не отидат там, където се намира отговорът на техните въпроси, значи всичко е вятър и мъгла

В обедната емисия на новините по Нова тв показаха един много тъжен и позорен репортаж. От станалото пословично с циганските обири врачанско село Малорад. Репортажът разказа за това как един пенсиониран подполковник, възрастен и почти неподвижен човек, е подложен на системен тормоз от няколко цигански банди. Необезпокоявани, те обират дома на човека следно четири пъти в месеца. Вероятно са си направили график коя тумба през коя седмица от месеца да прави удара.
Журналистите от Нова си свършиха работата половинчато – показаха една снимка на недостойната картина. Обзалагам се, че вече са забравили за предмета на днешния си интерес и утре ще хукнат да отразяват други човешки трагедии. Не попитаха подполковника има ли лично оръжие и защо не смее да го използва в своя защита.
Журналистите не казаха, че тоя човек е прекарал живота си по казарми и гарнизони, че е служил най-малко 20 г. на окаяното ни отечество, че по време на службата си няма начин да не е рискувал десетки пъти своя живот и живота на войниците си. А сега свършва дните си скотски, в мизерия и страх пред някакви мутирали същества, които според закона са хора. С права и задължения.
Журналистите не отидоха при кварталния полицай да си поговорят с него за подполковника. Не потърсиха и неговия началник в РУП или още по-нагоре – ОД на МВР във Враца.Ако бях на мястото на журналистите, щях да отида при някой бивш депутат от разпуснатия парламент и да го попитам какъв законопроект е предложил през краткия си мандат, който, ако бъде приет, ще задвижи най-сетне държавната машина и ще я принуди да защитава гражданите на тая страна. Сигурен съм, бившият депутат щеше да се засрами и да ми измънка някакви тъпанарски оправдания в своя защита.
Работата на журналистите не е само да показват и да питат. Ако не отидат там, където се намира отговорът на техните въпроси, значи всичко е вятър и мъгла.
Наложих си ембарго да не казвам мнението си за тоя репортаж, защото се опасявах, че гневът ми ще вземе връх и ще загубя логиката на изказа си. Затова си мълчах повече от час и половина и едва тогава си позволих да се обадя.
Самодейният спектакъл „КТБ“ отива към финалните си сцени. СГС днес освободи задържаните. Съдът е силно разколебан. 260-те милиона не са откраднати, а са дадени на заем на юридическото лице фирма „Брамак“, собственост на Цв. Василев. Тези пари могат да бъдат предмет на граждански спор, а не на наказателно дело.Журналистите веднага би трябвало да издирят за коментар гуверньорът на БНБ. Както и главния прокурор. Последният трябва да бъде попитан кой ще поеме вината за щетите, които понасят в момента десетки фирми, в това число и държавни, които са с блокирани финанси, защото парите им са в КТБ. Блокираните финанси означават провалени сделки, загуби на ДДС за продънения според Порожанов държавен бюджет, неплатени осигуровки, както и още десетки загуби и щети.
Балонът се надува. Надувайте, момчета.Любо Кольовски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *