Работодатели и синдикати отхвърлят проекта за актуализацията на бюджета

Работодатели и синдикати отхвърлят проекта за актуализацията на бюджета

Необходимо е оттегляне на представения проект за актуализация на бюджета и подготовка на ново експертно предложение. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев, който прочете декларация от името на социалните партньори при обсъждането на актуализация на бюджета за 2014 г., пише БГНЕС.
В декларацията синдикати и работодатели заявяват, че „оценяваме усилията на служебното правителство да подготви експертно бързия старт на процедурата за актуализиране на бюджета, но радикална актуализация на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание след провеждане на предсрочните избори на 5 октомври 2014 г.“
„Евентуалната актуализация на бюджета следва да отрази възприетите основни промени в политиките на новото парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство. В този смисъл, актуализацията на бюджета не може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе „за подпис“ на следващото правителство и на следващия парламент“, заявяват социалните партньори . В декларацията им се настоява обществото и социалните партньори да получат от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг. Този анализ трябва да даде подробен отговор за причините за неизпълнението на приходната част на бюджета и преизпълнението на разходната част, се посочва в документа.
Емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ и ТБ Виктория и настоящия състав на УС на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на сто), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие, заявяват синдикалните партньори.
Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България, Конфедерация на труда „Подкрепа” са на мнение, че е необходимо оттегляне на представения проект за актуализация на бюджета и подготовка на ново експертно предложение в дефинираните рамки. Според тях такъв проект следва да бъде представен от новото правителство, отразяващо политическите реалности в страната след изборите.zadkuliste.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *