РАЗБИТ Е ГЕРБ-МИТЪТ, ЧЕ ПРИ БОРИСОВ ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ „ЦЪФТЯТ И ВРЪЗВАТ“: БЪЛГАРИЯ Е В ПОСЛЕДНАТА ЧЕТВОРКА ОТ 28 ДЪРЖАВИ В ЕС ПО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА, ГУБИМ МИЛИАРДИ

РАЗБИТ Е ГЕРБ-МИТЪТ, ЧЕ ПРИ БОРИСОВ ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ „ЦЪФТЯТ И ВРЪЗВАТ“: БЪЛГАРИЯ Е В ПОСЛЕДНАТА ЧЕТВОРКА ОТ 28 ДЪРЖАВИ В ЕС ПО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА, ГУБИМ МИЛИАРДИ

По-малко от четири месеца преди края на стария програмен период на еврофондовете у нас, България има да усвоява 1,665 млрд. евро или ще ги загуби. Това става ясно от изпълнението на Оперативните програми за програмен период 2007-2013 г., който приключва в края на 2015 г, съобщава БГНЕС.
Нивото на усвояемост към 31 август 2015 г. е 85,10%, а не както преди две седмици бе обявено 93 на 100. При това става въпрос за реално изплатени суми, т.е. част от средствата още не са възстановени от ЕК.
Според справката на Управляващите органи на европрограмите Брюксел за момента е признал за усвоени от България 79,44%. Страната ни е на 24-то място от 28 страни-членки на Европейския съюз по темп на усвояване на еврофондовете от стария програмен период, показват данните на Генерална дирекция “Регионална политика”. В последната справка, която е публикувана в петък, управляващите дори са направили опит за изкуствено завишаване на процента на усвояемост.
Размерът на четири от европрограмите е намален със стойностите, които България не е успяла да усвои в края на 2013-та и 2014-та години. От изчисленията става ясно, че страната ни не е успяла да се справи с усвояването на малко над 105 млн. евро, които не са получени от Брюксел. Според данните за получени траншове от Брюксел, само една от българските европрограми за периода 2007-2013 е преминала границата от 90 на сто усвояемост към 31 август т.г.
Малко повече от 100 дни преди края на програмния период нивото на усвояемост на земеделските и рибарски фондове е 82%. В петък стана ясно, че под риск от загуба са 178 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. От членството на България в ЕС на 01 януари 2007 г. досега по еврофондовете са разплатени 9,5 млрд.евро, от които 7,3 млрд.евро са възстановени от Брюксел, информира БГНЕС.БЕЛ. НА ZADKULISITE.COM: Разбит още един ГЕРБ-мит, че при Бойко Борисов и ГЕРБ се усвояват много пари от еврофондовете. Всичко в ГЕРБ-2 е въздух под налягане и е пред пръсване. Не случайно и премиерът така се е подул. От сутрин до вечер с лъжи.
Освен, че България е сред последните места от държавите-членки в ЕС по темп на усвояване на европейските средства, на България са наложени санкции за (не)изпълнение на европроекти според зададените параметри в одобрения проект, не са изплатени пълните суми от ЕС и се очакват многомилионни санкции за българските герберски общини по оперативните програми за програмния период 2007-2013 г. – некачествено изпълнение, незавършени обекти в срок, неспазване на количествено-стойностната сметка, фирмите доставчици и най-интересното – условията за избор на фирма-изпълнител.
ГЕРБ и ДПС да приготвят годишните финансови отчети на фирмите си, че от ОЛАФ ще им ги искат.
Към момента най-зле са програмите, свързани със земеделските и рибарските фондове, което не е изненадващо, ако се проследи представянето им в предишни години. А сигналите лавинообразно растат и вероятно доста проекти ще останат необезпечени от ЕС.Колажи: Томислав Дончев – Матей Димов; Борисов и Цветанов – Иво Ангелов, „Сила“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *