Разследващите правят втори оглед на мястото на убийството

Разследващите правят втори оглед на мястото на убийството

© Красимир Юскеселиев

Ден след убийството на бившата барета и преподавател по национална сигурност Алексей Петров се очаква полицията да продължи с огледа на мястото на стрелбата, както и да търси още улики за извършителя. Повече за първите часове след разстрела вижте тук.Всичко по темата в реално време четете в „Дневник“.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Ключови моменти

08:08

Експерти не очакват убийството да бъде разкрито

08:17

Медиен съветник на Алексей Петров: Предоверил се е на охраната и е подценил ситуацията

08:30

Простреляната жена, придружавала Алексей Петров, е в тежко, но не критично състояние

09:02

Осъденият за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров е пуснат на свобода през май

09:34

Бивш шеф на спецагенцията: Властови групи използваха Алексей Петров като оръжие срещу опоненти

13:02

Разследващите правят втори оглед на мястото на убийството

Всичко, което трябва да знаете за:
Изборът на редактора (5076)

На живо

13:02

Разследващите правят втори оглед на мястото на убийството

Андриян Георгиев

© Максим Караджов

Разследващите правят втори оглед на мястото на убийството на Алексей Петров. Специален щаб от представители на прокуратурата и службите търсел мотиви и версии за убийството, както и по установяването на извършителя и поръчителя, информира БНТ.Предполага се, че по пътеката, по която са тръгнали Алексей Петров и жената, която го е придружавала, часове по рано е тръгнал и извършителят на убийството. След това по пътеката са минали и туристи от Украйна, които са чули шума от убийството. Те вече били дали показания.Маршрутът осигурява най-бързият достъп до Черни връх и се предполага, че извършителят се е оттеглил натам. От Черни връх има няколко варианта за изход от планината, включително към Железница, Перник и Дупница, откъдето извършителят може да напусне страната през Сърбия или Северна Македония.По маршрута няма камери, няма и покритие на мобилни телефони, което също затруднява засичането по мобилни клетки на извършителя.Неофициално се знае, че охраната на Алексей Петров е била на 50-70 метра от него, защото той е казал, че няма нужда да го придружава. Това не е характерно за Алексей Петров. Изключение е също, че се е движил в неброниран автомобил. Охраната не е имала възможност да реагира.

!function(e,i,n,s){var t=“InfogramEmbeds“,d=e.getElementsByTagName(„script“)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script“);o.async=1,o.id=n,o.src=“https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js“,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,“infogram-async“);

Карта на мястото на убийството по разкази на очевидци. Все още няма официална информация за точното място на убийството.

0

Twitter
Facebook
LinkedIn

10:51

За бивш министър на вътрешните работи Алексей Петров е бил архитект и гарант на правителството

Златина Зехирова

© Велко Ангелов Иван Демерджиев, бивш министър на вътрешните работи в служебните правителства на президента Румен Радев „Най-новото амплоа, с което се представяше Алексей Петров, беше ролята му при съставянето на последния кабинет. Той самият се афишираше като архитект на този кабинет, като посредник, гарант за случването му. Той афишира този кабинет като нещо, което е факт и технически ще се гласува само по някое време в Народното събрание“, каза Иван Демерджиев пред „Нова телевизия“, доскорошен министър на вътрешните работи в служебните правителства на Румен Радев.Попитан дали не е възможно сам да се поставил в такава роля, за да си придаде важност, Демерджиев каза: „Бих го допускал, ако тази информация не се потвърждаваше от други източници: за срещи между него и Бойко Борисов, за срещи между него и Петко Петков, за които самият той говореше.“ В интервю за Би Ти Ви през юни Алексей Петров отрече да има роля в създаването на правителството, но и заяви, че през миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е търсил за стопляне на отношенията, както и че води разговори с него. Петров обясни, че познава бащата Кирил Петков – Петко Петков, покрай айкидото, и потвърди, че общува с него.Той не просто се манифестираше. Обстоятелства сочеха натам, че беше архитект и гарант на съставянето на правителство.Иван ДемерджиевНа въпрос на водещия Виктор Николаев дали Демерджиев вижда протичане на общ процес между убийствата на Алексей Петров в София, на Красимир Каменов-Къро в Кейптаун (ЮАР) и смъртта от инфаркт Ангел Христов-Геле, единият от дупнишките „братя Галеви“, бивши барети, издирвани чрез Интерпол, Иван Демерджиев каза:

„Тази версия не е за подценяване, да се търси взаимовръзка между тези събития. Хората от престъпния свят не си позволяват подобни действия, освен ако определени политически действия не предполагат това да се случи.“

Попитан, ако се приеме, че има връзка между Алексей Петров и избирането на сегашното правителство, какъв може да е мотивът за убийството, Демерджиев заяви: „Това е човек с изключително много информация, запознат с генезиса на много процеси. Може би един такъв човек е неудобен. Враговете и приятелите са доста променливи. Напоследък като че ли с доста приятели се сдоби, но най-често приятелите са тези, които стигат до възможност да наранят най-тежко този, който се е пазил от враговете си.“ Видео вижте в края на статията Едно наум: Борисов подкрепи Гешев като цитира Алексей ПетровБившият министър на вътрешните работи в правителството „Орешарски“ от 2013 г. Цветлин Йовчев също не изключи да има връзка между Алексей Петров и формирането на кабинет:“През годините е показал добри способности да се доближава и да успява да влезе под кожата на определени политици и хора с власт, включително на прокуратурата. Не бих се е изненадал, ако е намерил начин и подход, особено ако хората, към които е подходил, не са добре подготвени за политическата система и обществените процеси, с кого какво говорят“, каза Йовчев пред Би Ти Ви.

1

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:34

Бивш шеф на спецагенцията: Властови групи използваха Алексей Петров като оръжие срещу опоненти

Златина Зехирова

© Анелия Николова Цветлин Йовчев, бивш председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ и министър на вътрешните работи. Снимката е от 2015 г. „Във времето много властови групи се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си. В изпълнение на тези си цели му даваха много неформална власт и после го изпускаха от контрол“, каза пред Би Ти Ви Цветлин Йовчев, бивш председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ от 2009 г. и министър на вътрешните работи в правителството „Орешарски“ от 2013 г. През 2009 г. Йовчев освобождава Алексей Петров, като предлага да бъде закрито звеното от съветници в ДАНС.Напълно възможно е пак някой да се е изкушил да използва Алексей Петров като оръжие срещу опонентите сиЦветлин Йовчев“Той беше свързан през 90-те години със силово застраховане, протича през множество оперативни разработки, които са свързани с хора от криминалния контингент. Действията му, докато беше в ДАНС, също предизвикаха притеснения. Той беше придобил неформална власт в агенцията, посредством която имаше нехарактерни за съветник дейности: поставяше задачи на оперативни структури, участваше пряко в привикване на кафе на хора, които фигурираха в регистрите като свързани с организирана престъпност“, каза Цветлин Йовчев. Барета, охранител, застраховател, консилиери – ролите на Алексей Петров

11

Twitter
Facebook
LinkedIn

09:02

Осъденият за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров е пуснат на свобода през май

Михаил Стоянов

© Пресцентър на прокуратурата

Роман Ловгиненко

Украинецът Роман Логвиненко, който беше осъден за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров през 2015 г., е освободен предсрочно от затвора през май, съобщава „Нова телевизия“. Окончателното решение е взето от Апелативния съд в София на 29 май. На Логвиненко е наложен изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. То е малко повече от 2 години. В мотивите си за освобождаването му съдът посочва, че той е дал „достатъчно доказателства за своето поправяне“. Върховният съд потвърди десетгодишната присъда за опита за покушение срещу Алексей ПетровС определението си апелативните съдии отменят решението на Софийския градски съд, с което искането на Логвиненко за освобождаване е било отхвърлено. Според съдията молбата на осъдения е била неоснователна, защото макар да е преполовен срокът на изтърпяване на присъдата, по смисъла на закона не са налице останалите предпоставки за предсрочно освобождаване. Най-важната сред тях е представянето на убедителни доказателства за поправяне на лишения от свобода. Шефът на затвора е дал становище, че са необходими поне още шест месеца, през които поведението на Логвиненко да бъде стриктно наблюдавано, като отбелязва, че въпреки няколко поощрения и награди не е било изцяло безкритично.

13

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:30

Простреляната жена, придружавала Алексей Петров, е в тежко, но не критично състояние

Златина Зехирова

© “Нова телевизия“ Валентин Димитров, директор на „Пирогов“. Жената, която е придружавала Алексей Петров и е простреляна в ръката, е в тежко състояние, обяви на брифинг директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров.

„Вече бихме казали, че критичният момент е отминал“, заключи той.

Обяви, че жената е интубирана, с направени операции на ръката и гръдния кош. Има огнестрелни рани в предмишницата и гръдния кош, но куршумът не е проникнал в тялото ѝ, каза Димитров. Посочи, че при жената има охрана. Засега не е контактна и откакто е постъпила в „Пирогов“, не е могла да дава свидетелски показания.От изказването на директора на лечебното заведение може да се направи заключение, че самоличността ѝ вече е установена, но Димитров насочи журналистите да се обърнат към разследващите за тази информация. „Случаят е криминален, води се разследване и не мога да коментирам“, каза Димитров.

13

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:17

Медиен съветник на Алексей Петров: Предоверил се е на охраната и е подценил ситуацията

Михаил Стоянов

© Надежда Чипева, Капитал

Нидал Алгафари

Медийният съветник на Алексей Петров по време на кандидатпрезидентската му кампания през 2011 Нидал Алгафари заяви пред Би Ти Ви, че бившата барета и преподавател по национална сигурност се е предоверявал на охраната си и е подценил ситуацията. Според него охранителите му не са проверили периметъра около мястото на стрелбата. Той дори си спомни случай от президентската кампания, когато е станал свидетел на непрофесионално отношение при скандал, в който е бил намесен Петров.

15

Twitter
Facebook
LinkedIn

08:08

Експерти не очакват убийството да бъде разкрито

Михаил Стоянов

© Надежда Чипева, Капитал

Емануил Йорданов

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов изказаха мнение пред Би Ти Ви, че не очакват убийството на Алексей Петров да бъде разкрито. Йорданов даде за пример показните разстрели на Илия Павлов, Емил Кюлев и Филип Найденов-Фатик.“Нямам спомен да има разкрито подобно убийство. Не вярвам и това да се разкрие, не виждам с какво да мотивирам обратно мнение“, каза Йорданов, като призова разследващите да потърсят отговори за разстрела в предишните неуспешни покушения срещу него.Според Кокинов „миналото на Петров го е застигнало“. „Ако случайно бъде разкрит извършителят, той невинаги знае кой е поръчителят“, допълни той.

20

Twitter
Facebook
LinkedIn

07:56

Следователите са обходили периметър над 7 километра в района на стрелбата

Михаил Стоянов

Огледите на мястото, на което беше убит Алексей Петров, продължиха до късно снощи, съобщава Би Ти Ви. Следователите бяха на терен около 6 часа, а периметърът, който са обходили, е над 7 километра. Рано тази сутрин все още не е започнал повторен оглед на мястото, където е станала стрелбата. Районът на престъплението остана блокиран дълги часове.

4

Twitter
Facebook
LinkedIn

13:02

Разследващите правят втори оглед на мястото на убийството

Андриян Георгиев

© Максим Караджов

Разследващите правят втори оглед на мястото на убийството на Алексей Петров. Специален щаб от представители на прокуратурата и службите търсел мотиви и версии за убийството, както и по установяването на извършителя и поръчителя, информира БНТ.Предполага се, че по пътеката, по която са тръгнали Алексей Петров и жената, която го е придружавала, часове по рано е тръгнал и извършителят на убийството. След това по пътеката са минали и туристи от Украйна, които са чули шума от убийството. Те вече били дали показания.Маршрутът осигурява най-бързият достъп до Черни връх и се предполага, че извършителят се е оттеглил натам. От Черни връх има няколко варианта за изход от планината, включително към Железница, Перник и Дупница, откъдето извършителят може да напусне страната през Сърбия или Северна Македония.По маршрута няма камери, няма и покритие на мобилни телефони, което също затруднява засичането по мобилни клетки на извършителя.Неофициално се знае, че охраната на Алексей Петров е била на 50-70 метра от него, защото той е казал, че няма нужда да го придружава. Това не е характерно за Алексей Петров. Изключение е също, че се е движил в неброниран автомобил. Охраната не е имала възможност да реагира.

!function(e,i,n,s){var t=“InfogramEmbeds“,d=e.getElementsByTagName(„script“)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script“);o.async=1,o.id=n,o.src=“https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js“,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,“infogram-async“);

Карта на мястото на убийството по разкази на очевидци. Все още няма официална информация за точното място на убийството.

10:51

За бивш министър на вътрешните работи Алексей Петров е бил архитект и гарант на правителството

Златина Зехирова

© Велко Ангелов Иван Демерджиев, бивш министър на вътрешните работи в служебните правителства на президента Румен Радев „Най-новото амплоа, с което се представяше Алексей Петров, беше ролята му при съставянето на последния кабинет. Той самият се афишираше като архитект на този кабинет, като посредник, гарант за случването му. Той афишира този кабинет като нещо, което е факт и технически ще се гласува само по някое време в Народното събрание“, каза Иван Демерджиев пред „Нова телевизия“, доскорошен министър на вътрешните работи в служебните правителства на Румен Радев.Попитан дали не е възможно сам да се поставил в такава роля, за да си придаде важност, Демерджиев каза: „Бих го допускал, ако тази информация не се потвърждаваше от други източници: за срещи между него и Бойко Борисов, за срещи между него и Петко Петков, за които самият той говореше.“ В интервю за Би Ти Ви през юни Алексей Петров отрече да има роля в създаването на правителството, но и заяви, че през миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е търсил за стопляне на отношенията, както и че води разговори с него. Петров обясни, че познава бащата Кирил Петков – Петко Петков, покрай айкидото, и потвърди, че общува с него.Той не просто се манифестираше. Обстоятелства сочеха натам, че беше архитект и гарант на съставянето на правителство.Иван ДемерджиевНа въпрос на водещия Виктор Николаев дали Демерджиев вижда протичане на общ процес между убийствата на Алексей Петров в София, на Красимир Каменов-Къро в Кейптаун (ЮАР) и смъртта от инфаркт Ангел Христов-Геле, единият от дупнишките „братя Галеви“, бивши барети, издирвани чрез Интерпол, Иван Демерджиев каза:

„Тази версия не е за подценяване, да се търси взаимовръзка между тези събития. Хората от престъпния свят не си позволяват подобни действия, освен ако определени политически действия не предполагат това да се случи.“

Попитан, ако се приеме, че има връзка между Алексей Петров и избирането на сегашното правителство, какъв може да е мотивът за убийството, Демерджиев заяви: „Това е човек с изключително много информация, запознат с генезиса на много процеси. Може би един такъв човек е неудобен. Враговете и приятелите са доста променливи. Напоследък като че ли с доста приятели се сдоби, но най-често приятелите са тези, които стигат до възможност да наранят най-тежко този, който се е пазил от враговете си.“ Видео вижте в края на статията Едно наум: Борисов подкрепи Гешев като цитира Алексей ПетровБившият министър на вътрешните работи в правителството „Орешарски“ от 2013 г. Цветлин Йовчев също не изключи да има връзка между Алексей Петров и формирането на кабинет:“През годините е показал добри способности да се доближава и да успява да влезе под кожата на определени политици и хора с власт, включително на прокуратурата. Не бих се е изненадал, ако е намерил начин и подход, особено ако хората, към които е подходил, не са добре подготвени за политическата система и обществените процеси, с кого какво говорят“, каза Йовчев пред Би Ти Ви.

09:34

Бивш шеф на спецагенцията: Властови групи използваха Алексей Петров като оръжие срещу опоненти

Златина Зехирова

© Анелия Николова Цветлин Йовчев, бивш председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ и министър на вътрешните работи. Снимката е от 2015 г. „Във времето много властови групи се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си. В изпълнение на тези си цели му даваха много неформална власт и после го изпускаха от контрол“, каза пред Би Ти Ви Цветлин Йовчев, бивш председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ от 2009 г. и министър на вътрешните работи в правителството „Орешарски“ от 2013 г. През 2009 г. Йовчев освобождава Алексей Петров, като предлага да бъде закрито звеното от съветници в ДАНС.Напълно възможно е пак някой да се е изкушил да използва Алексей Петров като оръжие срещу опонентите сиЦветлин Йовчев“Той беше свързан през 90-те години със силово застраховане, протича през множество оперативни разработки, които са свързани с хора от криминалния контингент. Действията му, докато беше в ДАНС, също предизвикаха притеснения. Той беше придобил неформална власт в агенцията, посредством която имаше нехарактерни за съветник дейности: поставяше задачи на оперативни структури, участваше пряко в привикване на кафе на хора, които фигурираха в регистрите като свързани с организирана престъпност“, каза Цветлин Йовчев. Барета, охранител, застраховател, консилиери – ролите на Алексей Петров

09:02

Осъденият за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров е пуснат на свобода през май

Михаил Стоянов

© Пресцентър на прокуратурата

Роман Ловгиненко

Украинецът Роман Логвиненко, който беше осъден за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров през 2015 г., е освободен предсрочно от затвора през май, съобщава „Нова телевизия“. Окончателното решение е взето от Апелативния съд в София на 29 май. На Логвиненко е наложен изпитателен срок в размера на наказанието, което му остава да изтърпи. То е малко повече от 2 години. В мотивите си за освобождаването му съдът посочва, че той е дал „достатъчно доказателства за своето поправяне“. Върховният съд потвърди десетгодишната присъда за опита за покушение срещу Алексей ПетровС определението си апелативните съдии отменят решението на Софийския градски съд, с което искането на Логвиненко за освобождаване е било отхвърлено. Според съдията молбата на осъдения е била неоснователна, защото макар да е преполовен срокът на изтърпяване на присъдата, по смисъла на закона не са налице останалите предпоставки за предсрочно освобождаване. Най-важната сред тях е представянето на убедителни доказателства за поправяне на лишения от свобода. Шефът на затвора е дал становище, че са необходими поне още шест месеца, през които поведението на Логвиненко да бъде стриктно наблюдавано, като отбелязва, че въпреки няколко поощрения и награди не е било изцяло безкритично.

08:30

Простреляната жена, придружавала Алексей Петров, е в тежко, но не критично състояние

Златина Зехирова

© “Нова телевизия“ Валентин Димитров, директор на „Пирогов“. Жената, която е придружавала Алексей Петров и е простреляна в ръката, е в тежко състояние, обяви на брифинг директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров.

„Вече бихме казали, че критичният момент е отминал“, заключи той.

Обяви, че жената е интубирана, с направени операции на ръката и гръдния кош. Има огнестрелни рани в предмишницата и гръдния кош, но куршумът не е проникнал в тялото ѝ, каза Димитров. Посочи, че при жената има охрана. Засега не е контактна и откакто е постъпила в „Пирогов“, не е могла да дава свидетелски показания.От изказването на директора на лечебното заведение може да се направи заключение, че самоличността ѝ вече е установена, но Димитров насочи журналистите да се обърнат към разследващите за тази информация. „Случаят е криминален, води се разследване и не мога да коментирам“, каза Димитров.

08:17

Медиен съветник на Алексей Петров: Предоверил се е на охраната и е подценил ситуацията

Михаил Стоянов

© Надежда Чипева, Капитал

Нидал Алгафари

Медийният съветник на Алексей Петров по време на кандидатпрезидентската му кампания през 2011 Нидал Алгафари заяви пред Би Ти Ви, че бившата барета и преподавател по национална сигурност се е предоверявал на охраната си и е подценил ситуацията. Според него охранителите му не са проверили периметъра около мястото на стрелбата. Той дори си спомни случай от президентската кампания, когато е станал свидетел на непрофесионално отношение при скандал, в който е бил намесен Петров.

08:08

Експерти не очакват убийството да бъде разкрито

Михаил Стоянов

© Надежда Чипева, Капитал

Емануил Йорданов

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов изказаха мнение пред Би Ти Ви, че не очакват убийството на Алексей Петров да бъде разкрито. Йорданов даде за пример показните разстрели на Илия Павлов, Емил Кюлев и Филип Найденов-Фатик.“Нямам спомен да има разкрито подобно убийство. Не вярвам и това да се разкрие, не виждам с какво да мотивирам обратно мнение“, каза Йорданов, като призова разследващите да потърсят отговори за разстрела в предишните неуспешни покушения срещу него.Според Кокинов „миналото на Петров го е застигнало“. „Ако случайно бъде разкрит извършителят, той невинаги знае кой е поръчителят“, допълни той.

07:56

Следователите са обходили периметър над 7 километра в района на стрелбата

Михаил Стоянов

Огледите на мястото, на което беше убит Алексей Петров, продължиха до късно снощи, съобщава Би Ти Ви. Следователите бяха на терен около 6 часа, а периметърът, който са обходили, е над 7 километра. Рано тази сутрин все още не е започнал повторен оглед на мястото, където е станала стрелбата. Районът на престъплението остана блокиран дълги часове.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *