Разчистване на мегаафери с подслушвания по мутренски?

Разчистване на мегаафери с подслушвания по мутренски?

Черна серия застигна ключови фигури, участвали в разследвания на мегаафери с подслушвания. Само за 15 месеца трима от тях загиват неочаквано.
Странна катастрофа, неразкрито убийство и самоубийство от тази седмица причиниха смъртта на двама експерти, които се опитвали да възстановят изтритите записи от специални разузнавателни средства, както и на бившия зам.-главен прокурор Христо Манчев, който разследваше т. нар. Бръмбаргейт в дома на Никола Филчев. Осем години по-рано починаха и двама държавни служители, което прави смъртните случаи на замесени в афери със СРС общо пет, пише „168 часа“.
Последната серия от трагедии започва на 11 юли 2013 г., когато при катастрофа в Кресненското дефиле загина проф. Евгений Николов – човекът, който извърши експертиза на записите по случая „Мишо Бирата“.
При следващия скандал с подслушвания отново бе натоварен със задачата да направи анализ на техническите характеристики на сивия ван Chrysler Voyager, известен като Кечъра. Професорът обаче загина преди да успее да завърши проучването си.
Следващите две трагедии, в които починаха хора, близки до разследванията за СРС, се разиграха само в рамките на една седмица.
На 16 октомври тази година 38-годишният компютърен специалист Николай Найденов бе разстрелян с пет куршума на паркинг пред блок близо до XIX училище в София. Оказва се, че той вероятно се е занимавал с възстановяването на записите от СРС, които Радко Димитров-Отвертката от СДОТО опита да изтрие, твърдят запознати.
Последната смърт около подслушванията беше тази на бившия зам.-главен прокурор Христо Манчев. Той сложи край на живота си в дома си на 21 октомври. Тялото му бе изнесено 6 часа по-късно, след като в апартамента извършиха огледи разследващ полицай от СДВР, двама магистрати от националното следствие, съдебен лекар, балистик и биолог.
Манчев се самоубил с един куршум, изстрелян със законния му „Макаров“, докато бил сам в дома си в кв. „Овча купел“ в столицата. Причината за неговия избор били мъчителните болки, които изпитвал от две години вследствие на заболяване от рак.
Бившият зам.-главен прокурор по времето на Никола Филчев е човекът, който започна разследването, известно като Бръмбаргейт, за откритите през 2000 г. в жилището на тогавашния обвинител номер 1 недействащи подслушвателни устройства.
На 28 юни 2000 г. в апартамента на Никола Филчев бяха намерени микрофони, за които обаче така и не се разбра дали в действителност са работили и записвали главния прокурор. Обвинени, че са ги поставили, бяха петима служители на бившето СОТИ. Делото срещу тях приключи с оправдателни присъди на последна инстанция през декември 2007 година.
www.zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *