Расистка и хомофобска книга на действащ генерал предизвика огромен скандал

Расистка и хомофобска книга на действащ генерал предизвика огромен скандал - 1

Расистка и хомофобска книга на действащ генерал предизвика огромен скандал

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, близък сътрудник на министър-председателката Джорджия Мелони, вчера осъди „писанията“ на действащ генерал, който в книга твърди, наред с други неща, че хомосексуалистите „не са нормални“, предаде Франс прес, съобщи БТА.

„Генерал (Роберто) Ваначи изрази мнения, които дискредитират армията (…) и конституцията“, заяви в остро критично прессъобщение министър Крозето. Министерството на отбраната ще започне планираната дисциплинарна процедура, уточни той. Генералният щаб от своя страна посочи, че не е бил „уведомен за съдържанието на книгата, която никога не е била представяна за разрешение от военната йерархия“.

В своята издадена на 10 август книга, озаглавена „Светът надолу с главата “, 54-годишният Роберто Ваначи, бивш началник на елитен корпус от парашутисти, а в момента ръководител на Военно-географския институт, се представя като „наследник на Юлий Цезар“. По време на кариерата си, прекарана главно на мисии, генерал Ваначи е служил в Сомалия, Руанда, Афганистан и Либия.

„Скъпи хомосексуалисти, вие не сте нормални, вземете решение“, е най-цитираното от медиите изречение на книгата му, в което той заклеймява „съмнителните правила за приобщаване и толерантност, наложени от малцинствата“. Той яростно напада чернокожата волейболистка Паола Еногу, която играе в италианския национален отбор: „Паола Еногу е от италианска националност, но е очевидно, че в нейните черти не личи италиански произход“.

Тези позиции предизвикаха вълна от възмутени реакции вляво, а десните и крайнодесните парламентаристи запазиха мълчание. „Расистките и хомофобски думи и позиции на генерал Ванучи грубо противоречат на конституционните ценности и демократичните принципи на републиката“, коментира Пиеро Фасино, депутат от лявоцентристката Демократическа партия и заместник-председател на комисията по отбрана.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *