Резников и министърът на финансите на Германия обсъдиха войната в Украйна

Резников и министърът на финансите на Германия обсъдиха войната в Украйна - 1

Резников и министърът на финансите на Германия обсъдиха войната в Украйна

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников по време на среща с федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер подчерта важността на подкрепата на германските съюзници в усилията на Украйна да отблъсне руската агресия, включително чрез предоставяне на материална и техническа помощ на Украйна.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната, предаде „Укринформ“.

„На срещата високопоставеният гост беше запознат с актуалната ситуация със сигурността в Украйна, както и с тенденциите за нейното развитие в краткосрочен и средносрочен план“, се казва в доклада.

Освен това украинската страна подчерта важността на подкрепата на германските съюзници в усилията за отблъскване на руската агресия, включително чрез по-нататъшно предоставяне на материална и техническа помощ.

„Вашата страна стана лидер в танковата коалиция, което ние много ценим“, подчерта Резников.

Според началника на отбраната той много добре си спомня как страните са започнали тази дискусия. „Моят колега, министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт, каза в Одеса: „Олексий, това е невъзможно!

„Но сега имаме танкове: Леопард-1, Леопард-2, имаме танкова коалиция. Португалия, Дания, Испания, Холандия и Швеция са с нас. Западните танкове за Украйна са „железен юмрук“ за освобождението на нашите окупирани територии“, подчерта шефът на отбранителното ведомство.

„Сред приоритетните перспективни направления беше придобиването на средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси от различен калибър, както и различни видове бронирана техника“, отбелязват от Министерството на отбраната.

Министърът подчерта, наред с другото, необходимостта от бронирани медицински автомобили за бърза евакуация на ранените войници до военните болници в рамките на т. нар. „златен час“, което е от решаващо значение за спасяването на животи.

На свой ред федералният министър на финансите на Германия потвърди безспорната си подкрепа за териториалната цялост и независимост на Украйна и изрази готовност за продължаване на по-нататъшното практическо сътрудничество по широк кръг въпроси.

Според Линднер „ние вече създадохме ефективна система за нашето ползотворно сътрудничество. И след войната ще имаме добра възможност значително да разширим обхвата на съвместните проекти на практическо ниво. Нашето сътрудничество по време на войната е добро потвърждение на нашите споделени ценности. Впечатлен съм от усилията, положени от ръководството на Украйна и Министерството на отбраната, по-специално при осъществяването на реформите, както и от смелостта, която украинците показват в защитата на страната си.“

„Вашият пример ни вдъхновява, защото показва, че обществото може да се развива в трудни условия на въоръжена борба“, заключи германският финансов министър.

Представители на германската делегация, заедно със заместник-министъра на отбраната по въпросите на европейската интеграция Андрий Шевченко, разгледаха експозицията на унищожени руски танкове и бронирани машини на Михайловския площад в Киев и почетоха паметта на загиналите украински войници.

Както „Укринформ“ съобщи по-рано, на 14 август министър-председателят Денис Шмихал се срещна с министъра на финансите на Германия Кристиан Линднер. Страните обсъдиха перспективите за инвестиционно сътрудничество за възстановяването на Украйна.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *