РОМЕИТЕ ОСЛЕПИХА ВОИНИТЕ НА ЦАР САМУИЛ, ДНЕС НАСЛЕДНИЦИТЕ МУ ИСКАТ ДА ОСЛЕПЯТ САМИЯ НЕГО!

РОМЕИТЕ ОСЛЕПИХА ВОИНИТЕ НА ЦАР САМУИЛ, ДНЕС НАСЛЕДНИЦИТЕ МУ ИСКАТ ДА ОСЛЕПЯТ САМИЯ НЕГО!

За цар Самуил и съвестта на българина
Народ, който иска да забрави светците на своето битие в историята; народ, който бърза да се облече в дрехата на модата, преди да е покъсана националната му доспеха, той много често ще се види гол в историческото време.
Ние не сме губили нито свяст, нито ще я загубим; не сме плакали, че имаме оскъдни радости, но сме се пазили от омерзение на семейството. Аз много често казвам: на бедни скърби жителите ние никога не сме били. И именно в защита на своята семейна чест сме предпочитали огнените езици, но никога личната мъст.
Ние нямаме в историята си позорни страници, нямаме Василий Българоубиеца. Нямаме! Това мерзостно дело, което се извърши над историческата съвест и народа ни, не се повтори от нашите основатели, от нашите радетели и отнашите големи държавници. Когато Самуил е видял ослепените воини, е получил инфаркт и е починал. Починал е, защото съвестта на българина във всичките пътеки е била неговото огледало за нравствена чистота…Ваклуш Толев Из “Трети март – съдба”, списание НУР, бр. 1/1994 г.: http://bit.ly/1AZoP5b

„Ромеите ослепиха войниците на цар Самуил, днес наследниците му искат да ослепят самия него!“ – колаж на Иво Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *