Рублата се срина, Путин може да сложи край на войната

Рублата се срина, Путин може да сложи край на войната - 1

Рублата се срина, Путин може да сложи край на войната

Продължаващите антируски санкции и сривът на руската рубла в крайна сметка ще принудят руския президент Владимир Путин да избира между продължаване на войната или спасяване на икономиката си.

Според The ​​Washington Post отслабването на рублата е един от най-очевидните признаци за напрежението върху руската икономика. Ефектите от санкциите оказват натиск върху рублата, което води до обезценяване на руската валута и търговски дисбаланси в икономиката.

Още новини от Украйна

Към юли повече от 3600 физически лица, организации, кораби и самолети са били санкционирани в Съединените щати. Мишена на американските санкции са и най-големите руски банки, военни производители и държавни служители чак до Владимир Путин.

Броят на санкциите на ЕС надхвърли 1800. Най-големите и значими санкции включват координирано блокиране от западните правителства на около 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в чужбина и петролно ембарго. Има и ограничения върху износа на технологии, използвани за военни цели. Санкциите включват замразяване на активи, банкови и търговски ограничения и други финансови санкции срещу руски физически и юридически лица. Приходите от петрол на Русия през юли са с 41% по-ниски от година по-рано. Излишъкът по текущата сметка – приблизително разликата между износа и вноса – е намалял с повече от 140 милиарда долара през първите седем месеца на 2023 г. спрямо година по-рано.

Както се посочва в материала, САЩ и техните съюзници планират да спрат заобикалянето и избягването на санкциите и търговските ограничения, особено през трети страни. Един възможен ход може да бъде засилване на така наречените вторични санкции срещу трети страни – например компания, базирана в Турция или Китай – за правене на бизнес с руски физически или юридически лица под санкции.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *