„Рублата се стабилизира, значи има резултат“

„Рублата се стабилизира, значи има резултат“ - 1

„Рублата се стабилизира, значи има резултат“

Нямаше кардинални решения: рублата продължава да се укрепва. В същото време не бяха официално обявени допълнителни мерки за стабилизиране на ситуацията на валутния пазар, с изключение на повишаването на лихвения процент на Централната банка. По-рано вестник Ведомости съобщи, че е постигнато още едно негласно споразумение между властите и износителите. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята случващото се за ефективен пример за ръчно управление.

Специалната операция за укрепване на рублата или падане на долара се разви по следния начин: в понеделник сутринта, точно в началото на следващата работна седмица, помощникът на руския президент Максим Орешкин заяви, че ще бъде възстановен редът на валутния пазар в много близко бъдеще.

Той не критикува открито Централната банка, а само отбеляза, че последната води мека политика и разполага с всички необходими инструменти, за да коригира ситуацията. След като ръководителят на ресорната комисия на Думата Анатолий Аксаков направи изявление, че обикновените руснаци изобщо не ги интересува всичко това. Не ги интересуваше какво се случва. Всъщност това са важни думи – това ще бъде обсъдено по-долу.

Само няколко часа по-късно Централната банка обяви, че спешно събира борда на директорите. А във вторник сутринта лихвата беше повишена и то радикално. Но рублата, въпреки това, не показа съзнание – не бързаше да се засили. А вечерта изключително осведомената агенция Bloomberg описа сценария под кодовото име „ако не го искате по добър начин, ще бъде по лош“. Като, властите сега ще въведат мерки за валутен контрол. И тогава рублата промени решението си – започна бавно да укрепва.

Така че е сряда сутрин. Първо водещите западни медии, а след това и руският вестник Ведомости съобщиха, че се провежда среща с президента и там ще бъдат обявени най-страшните мерки, споменати по-горе. Тук няма време за увеличение – доларът падна под много неприятната граница от 100 рубли. и постепенно спадна.

В резултат на това източниците на Ведомости издадоха следната присъда: правителството и износителите се съгласиха да увеличат продажбите на валутни печалби, така да се каже, на доброволна основа и властите няма да затягат нищо в отговор. Тоест всеки прави крачки един към друг. В резултат на това рублата се засилва. Г-н Орешкин ( да се подразбира – Кремъл) удържа на думата си.

Защо не направиха реклама на срещата? Защото повечето от нашите хора, както каза Анатолий Генадиевич Аксаков, не се интересуват от това. И няма какво да го разсейва и смущава. И участниците на пазара получиха необходимата информация.

Можете да го наречете ръчно управление на финансите. Друг ще каже: в пазарната икономика не е съвсем прието държавата да се намесва по този начин и още повече да указва на стопанските субекти какво да правят и как да се държат. Това се нарича административен натиск върху бизнеса, който не винаги е добър, да го кажем така.

И кой ти каза, че някой се меси? Медийни източници – просто ги попитайте. Имаше ли официални съобщения? Не, нямше! Използвали са наличните механизми. Това е първо. И второ, рублата укрепва? Укрепва – значи има резултат. Някакви въпроси? Не.

Защо беше разрешено? Някой някъде пренебрегнат – нищо не се случва. Или може би интригите са враждебни и това се случва. Що се отнася до това, че мерките не са идеални, по принцип няма нищо идеално на света. Ще има и други проблеми – ще отговорим. Ще свикаме среща, кой трябва да се огледа или да поиска по приятелски начин.

Като цяло въпросът е приключен за днес. Продължаваме да работим и гледаме с увереност в бъдещето. Така че научете се, неприятелски страни, как да решавате проблемите.

Източник : Телеграм канал „Комерсант FM“

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *