Румен Радев: България ще подкрепя българите в Молдова

Румен Радев: България ще подкрепя българите в Молдова - 1

Румен Радев: България ще подкрепя българите в Молдова

България ще продължи да подкрепя и развива връзките си с българското национално малцинство в Молдова. Това увери президентът Румен Радев, който се срещна с представители на Българското национално малцинство в Молдова на „Дондуков“ 2.

Той посочи, че това ще се случва в диалог с представителите на общността, както и с молдовските държавни институции, така че заедно да бъдат намерени най-ефективните решения на техните проблеми

Сред акцентите на срещата бяха съхраняването на целостта на Тараклийския район, населен компактно от етнически българи и след административната реформа в Молдова, запазването на академичната независимост на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ и привличането на инвестиции в Тараклийския район.

От своя страна сънародниците ни в Молдова изразиха готовността си за активно участие в разговорите за бъдещето на Тараклийския район.

Бяха засегнати и перспективите за развитие на българското национално малцинство в светлината на предстоящото адаптиране на Молдова към европейското законодателство.

Българите от Молдова ще настояват следваните подходи да отчитат особеностите на районите, в които живеят различни малцинства, включително и Тараклийския район. Целта е да се гарантират правато им, включително възможностите им за препитание, и да не се допуснат процеси на обезлюдяване.

Радев увери, че в тази насока страната ни и Европейският съюз ще следят стриктно за спазването на правата на малцинствата и за пълноценното им участие в развитието на обществените процеси в страната.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова постави въпроса за училищното образование на български език на българчетата в Молдова. Тя настоя за актуализиране на споразумението за сътрудничество между България и Молдова в областта на образованието, което би позволило и създаването на партньорски връзки между български професионални училища и училища в Тараклийския район, и ще даде възможност за акредитация на нови специалности в университета „Григорий Цамблак“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *