РУМЯНА ЧЕНАЛОВА: ПРОКУРАТУРАТА ЗАСТАВА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ СЪД! КАЗВАЙКИ: НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА РАБОТИМ ТАКА, НЕЗАВИСИМО КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ!

РУМЯНА ЧЕНАЛОВА: ПРОКУРАТУРАТА ЗАСТАВА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ СЪД! КАЗВАЙКИ: НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА РАБОТИМ ТАКА, НЕЗАВИСИМО КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ!

Пред Любица Кулезич по Нова телевизия, съдия Румяна Ченалова заяви, че пресата срещу нея е започнала веднага след стартирането на делото „октопод“, по което тя бе съдия. Тогава срещу Ченалова е заведено досъдебно производство за казус в Македония, по време, в което е била адвокат. Ченалова каза, че проверката по това производство е приключила още през месец октомври 2014 година, но до момента ВСС все още не излязло с решение. Което на практика, означава абсолютно умишлено бавене.
На въпрос защо е била отстранена като съдия, Ченалова отговори, че това се е случило, заради това, че два протокола по делото „октопод“ не са били присъединени в срок. Заради това е поискано и дисциплинарно уволнение, което е било формалното условие съдия Ченалова да бъде отстранена.
През цялото време досега Ченалова е реагирала „по правилата на закона“, както се изрази, пишейки до ВСС. „Шепнех, а не казвах на глас какво се случва, защото съм длъжна да се съобразявам и да не изнасям информация по досъдебно производство“, каза още Ченалова.
По повод разпространената информация от страна на прокуратурата по делото, образувано срещу Ченалова за взет подкуп, по което обаче същата прокуратура не е повдигнала обвинение, Ченалова заяви, че е разпитан един, единствен свидетел, който разказвал, доукрасявайки нещо, което е абсолютно недопустимо. „Не може без доказателства да се хвърли такава кал върху един магистрат, само защото някой си нещо заявил, че някой взел подкуп. И тук не става дума само за мен, а за всеки един магистрат, който може да бъде на моето място“, категорична бе Ченалова.
Според Ченалова изявлението на френския посланик /“гнила ябълка“/е недопустимо и нещо повече – то е престъпление по НК. „Проблемът е, че не той го каза, а че нямаше кой да реагира!“, каза Ченалова, визирайки ВСС.
„В ареста видях хора, които за разлика от много магистрати, са запазили своето достойнство и човечност и се държат с уважение към личността, и не става дума само към мен, а към всички“, коментира Ченалова.
Ченалова акцентира и че в доклада за Софийски градски съд на ВСС има отделен пункт посветен единствено на нея, което очевидно говори за преднамереност.
По отношение на изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че „прокуратурата ще продължи да работи по същия начин“ /във връзка с действията и по Ченалова/, съдия Румяна Ченалова заяви: „Срещу изявлението на Сотир Цацаров застана думата на един съдия от СГС, който в съда каза, че работата на прокуратурата не е добра, и че действията на прокуратурата не са правилни. Прокуратурата застава срещу българския съд и му казва: ние ще продължаваме да работим така, независимо какво мислите вие!“.
Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *