Русия глоби „Уикипедия“ и социалната мрежа „Редит“

Русия глоби "Уикипедия" и социалната мрежа "Редит" - 1

Русия глоби „Уикипедия“ и социалната мрежа „Редит“

Русия наложи първа глоба на социалната мрежа „Редит“ (Reddit) за непремахване на съдържание, което Москва счита за незаконно и „фалшиво“, свързано с руската военна кампания в Украйна, съобщи агенция Reuters, цитирайки руската държавна информационна агенция РИА Новости.

С тази стъпка „Редит“ се присъединява към списъка на сайтове и социални мрежи, подложени на строг контрол в Русия. Сред другите платформи в този списък са „Уикимедия“ (Wikimedia), „Туич“ (Twitch) и „Гугъл“ (Google).

Според РИА Новости, руски съд наложил глоба на „Редит“ в размер на 2 милиона рубли (приблизително 20 365 американски долара).

След настъпването на конфликта в Украйна през миналата година, Русия засилила контрола си върху медийното отразяване на събитията и онлайн съдържанието. Тя въведе по-строги наказания за публикуване на информация, която дискредитира действията на руските въоръжени сили или разпространява неверни сведения за тях.

В същия ден се съобщи, че „Уикипедия“ също е била обект на подобна глоба, също в размер на 2 милиона рубли, съобщи агенция ТАСС.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *