Русия организира местни избори в окупираните части на Украйна

Русия организира местни избори в окупираните части на Украйна

Русия организира местни избори в окупираните части на Украйна

Местни избори започнаха вчера в окупираните от Русия части на Украйна. С тях Москва опитва да циментира властта си в т.нар. от нея „нови територии“ въпреки продължаващия конфликт, предаде Ройтерс.

Русия не контролира изцяло четирите области, където се произвеждат изборите – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Заедно с Крим – анексиран от Москва през 2014 г. – те представляват близо една пета от Украйна.

При гласуване през октомври миналата година три четвърти от страните в Общото събрание на ООН осъдиха „опита за незаконно анексиране“ на четирите области. Украински представители казват, че изборите също са незаконни и че е невъзможно да се водят мирни преговори, докато Русия не изтегли изцяло войските си от украинска територия.

И в четирите области Москва назначи губернатори, смесица от ветерани проруски политици и други известни само на местно равнище хора, които се борят да запазят постовете си след изборите, които ще продължат до 10 септември. Всички губернатори са се кандидатирали с одобрението на руския президент Владимир Путин и се присъединиха към блока „Единна Русия“ през последните месеци.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *