Русия спира да доставя на България резервни части за военна техника заради изпращането на оръжия на Украйна

Русия спира да доставя на България резервни части за военна техника заради изпращането на оръжия на Украйна

Русия спира доставките на резервни части за руска и съветска военна техника на неприятелски държави и отнема лицензите за право на ремонт на такава техника.

Това съобщи за Интерфакс ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на Русия Дмитрий Шугаев, предаде БГНЕС.

По време на форума „Армия-2023“ Шугаев заяви, че такива мерки се предприемат в отговор на прехвърлянето на оборудване в Украйна.

„По-конкретно, отнемат се лицензи на предприятия за право на ремонт на военна техника руско и съветско производство. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери тип „Ми“, каза Шугаев.

„Спират се и доставките на резервни части и компоненти за авиационна и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави“, уточни той.

Шугаев допълни, че агенцията следи отблизо трансфера на военна продукция към трети страни и припомни, че такива доставки са възможни само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител. В съответствие с този документ вносителят „поема задължения да не прехвърля получените продукти в трети страни без официалното съгласие на руската страна“, уточни ръководителят на отдела.

През юни ФСВТС заяви, че руски оръжия се реекспортират незаконно в Украйна и често се озовават на черните пазари. Преди това агенцията обвини Словакия в грубо нарушение на международните задължения относно реекспорта на оръжия руско производство във връзка с прехвърлянето на самолети МиГ-29 на Украйна. За прехвърлянето на тези самолети към Киев съобщи и полският президент Анджей Дуда.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *