Русия ще оборудва новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети „Циркон“

Русия ще оборудва новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети "Циркон"

Русия ще оборудва новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети „Циркон“

Русия е в процес на оборудване на новите си ядрени подводници с хиперзвукови крилати ракети „Циркон“, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на оръжейната промишленост.

„Многоцелевите ядрени подводници от клас „Ясен-М“ ще бъдат редовно оборудвани с ракетни системи „Циркон“. „Работата в тази насока вече в ход“, заяви Алексей Рахманов, главният изпълнителен директор на руската Обединена корабостроителна корпорация, в интервю за държавната новинарска агенция РИА Новости, информира БТА.

Подводниците от клас „Ясен“, известни още под руското наименование „Проект 885М“, са ядрени подводници, способни да пренасят крилати ракети. Те са проектирани да заменят ядрените подводници от съветската епоха като част от програмата за модернизация на руските въоръжени сили, отбелязва Ройтерс.

Хиперзвуковите ракети „Циркон“ с морско базиране имат обсег от 900 километра и достигат скорост, няколко пъти по-голяма от тази на звука, което затруднява тяхното прехващане.

По-рано тази година президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще започне да масово производство на ракети „Циркон“ като част от своите усилия да увеличи ядрените си сили.

Руската фрегата „Адмирал Горшков“, която неотдавна изпробва ударните си способности в западната част на Атлантическия океан, също е оборудване с крилати ракети „Циркон“, посочва Ройтерс.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *