Русия ще свие петролния си износ с още 300 000 барела дневно

Русия ще свие петролния си износ с още 300 000 барела дневно

Русия ще свие петролния си износ с още 300 000 барела дневно

Русия ще намали износа си на суров петрол с още 300 000 барела дневно от септември, заяви вицепремиерът Александър Новак, който отговаря за енергийния сектор, предаде ДПА. По думите му, цитирани от агенция „Интерфакс“, износът през август беше намален с 500 000 барела дневно, а Москва е в преговори с други страни производители на петрол за намаляване на добивите и износа и през октомври.

Въпреки западните санкции през март Русия е изнасяла по 8,1 милиона барела петрол дневно. Според Международната агенция по енергия (МАЕ) това е най-високото ниво от април 2020 г.

При все това приходите на Москва са спаднали, тъй като западните държави почти не купуват руски петрол и той се насочва към Индия и Китай на занижени цени. Същевременно Г-7 обяви таван на цената на руския петрол и опитва да намери механизми да го налага и прилага на световните пазари.

Новак заяви освен това, че правителството опитва да постигне стабилност на вътрешния пазар на горива посредством контрол върху т. нар. „сив износ“ – износ на петрол и петролни продукти, предназначени за руския пазар и получили държавни субсидии.

През юли в много руски региони беше регистриран недостиг на горива, а същевременно цените рязко се покачиха, посочва ДПА.

„Увеличаваме количествата, които задължително трябва да бъдат доставяни на стоковите борси“, заяви Новак. „Принципно има достатъчно петрол, но въпреки това е необходимо да стабилизираме пазара до края на активния земеделски сезон.“

Междувременно цените на петрола се понижиха, след като данни показаха спад в производствената активност в Китай, предаде Ройтерс. Следените от инвеститорите данни за потребителските разходи в САЩ ще бъдат публикувани днес.

Фючърсите на петрола сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, за октомври и, които изтичат в четвъртък, паднаха с 12 цента или 0,1 на сто до 85,74 долара за барел. По-активният ноемврийски контракт падна с 6 цента, или 0,1 на сто до 85,18 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол за октомври се понижиха с 5 цента, или 0,1 на сто, до 81,58 долара за барел.

Производствената активност в Китай се сви за пети пореден месец през август, показа официално проучване измежду ръководителите на звената за доставки във фабриките, подхранвайки опасенията около скорошните незадоволителни макроикономически данни за втората по големина икономика в света и най-голям вносител на петрол.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *