Руската станция „Луна 25“ се разби

Руската станция "Луна 25" се разби - 1

Руската станция „Луна 25“ се разби

Русия пострада от провала на своята първа лунна мисия от 47 години насам, след като автоматичната станция „Луна-25“ изгуби контрол и се разби в Луната, съобщи Роскосмос, цитиран от международните информационни агенции.

Според руската космическа агенция, свързаността със сондата беше загубена след като беше докладвано за проблем по време на последните подготовки за кацането на „Луна-25“. Сондата трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната утре, 21 август.

„Апаратът тръгна в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната“, се казва в изявление на Роскосмос, цитирано от Ройтерс. Сформирана е специална междуведомствена комисия, която ще разследва причините за загубата на „Луна-25“, чиято мисия породи надежди в Москва, че страната се завръща в лунната надпревара.

Провалът за мисията подчертава упадъка на космическата мощ на Русия след успехите, постигнати в космическата надпревара по време на Студената война. Москва първа изстреля спътник в околоземна орбита – „Спутник-1“, през 1957 г., а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 г., предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *